Putovanja
368

Proljetna razglednica: Legendarni Studeni potok je biser Bjelašnice

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bjelašničko selo Umoljani ponosno čuva Studeni potok, oazu mira i prirode, koji je nastao, kako legenda kaže, kada je aždaja pokušala progutati selo i njegove stanovnike.

Prema legendi, aždaja je preko doline skrivene među brdima krenula prema Umoljanima. Svojim tijelom je ostavila vijugavi trag u zelenoj dolini koji je danas ispunjen kristalno čistom vodom. Mještani su pobjegli na obližnje brdo, odakle su zamolili Boga da ih spasi nemani. Njihove molbe su uslišene, a aždaja je ostala skamenjena na brdu iznad doline.

Studeni potok danas je prizor koji ostavlja bez daha mnogobrojne planinare i ljubitelje prirode koji tamo pronalaze odmor i tišinu koju prekida tek blagi žubor vode i cvrkut ptica.

Najkraći put do potoka vodi preko Gradine, pastirskog naselja iznad Umoljana. Nakon uspona na brdo iznad izvora otvara se pogled na dolinu ispresijecanu vijugavim koritom ispunjenim hladnom planinskom vodom.

Studeni potok svoj put završava u kanjonu Rakitnice, gdje formira nekoliko stotina metara visoki vodopad koji mogu vidjeti oni najsmjeliji i najspretniji.

Put do Umoljana vodi preko vrela Sedrenik gdje se smjestio niz vodenica. Umorne povratnike iz Lukomira i Studenog potoka na početku sela dočekuje džamija s kamenom munarom, jedina na Bjelašnici koja je preživjela protekli rat.