Selo izgrađeno u 13. stoljeću
4

Preživjeli su ratove i invazije, sada moraju preživjeti dolaske turista

Klix.ba
Saint-Cirq-Lapopie (Foto: AFP)
Saint-Cirq-Lapopie (Foto: AFP)
Smješteno na stjenoviti vrh koji gleda na rijeku Lot u jugozapadnoj Francuskoj, srednjovjekovno selo Saint-Cirq-Lapopie je uspjelo preživjeti mnoge ratove i invazije od 13. stoljeća pa do danas.

Sada pred ovim selom stoji nova i možda opasnija prijetnja – turisti.

Sa svojim kamenim kućama i smeđim krovovima, uskim krivudavim ulicama i nedostatkom modernih građevina, čini se da se Saint-Cirq promijenio jako malo u posljednjih nekoliko stotina godina.

Iako ih već sada godišnje posjeti oko 400.000 turista, 217 stanovnika ovog sela se sada pripremaju za novu najezdu posjetilaca nakon što je njihovo selo u junu na televiziji proglašeno "Omiljenim francuskim selom".

Neki se plaše da će zbog toga ovo selo izgubiti svoje srednjovjekovne karakteristike koje su ga učinile takvom atrakcijom. Međutim, većina zvaničnika i stanovnika kažu da su turisti više nego dobrodošli.

"Naše selo možda izgleda krhko, ali je preživjelo stoljeća. Naš izazov je da zadržimo autentičnost, da poželimo dobrodošlicu turistima, a da istovremeno sačuvamo mirnu atmosferu", kazao je Virginie Seguin, šef lokalnog turističkog ureda.

Od napada Richarda lavljeg srca iz 1199. godine, preko Stogodišnjeg rata između Engleza i Francuza iz 14. i 15. stoljeća, pa do francuskih religijskih ratova iz 16. stoljeća, oko Saint-Cirqa se uvijek vodila neka borba.

Međutim, selo je preživjelo sve ratove, a zvaničnici tvrde da su se spremni nositi i sa najnovijom invazijom. Prema njihovim izjavama, najveći problemi su ograničen prostor za saobraćaj i nedovoljan broj mjesta za parking.

Stanovnici sela kažu da im ne smeta povremena promjena strogih konzervativnih pravila. Mnogi čak i željno očekuju povećan broj turista, jer to ljudima donosi posao i spašava selo od propasti.