Putovanja
24

Preporučene turističke destinacije u svijetu za 2017. godinu

Klix.ba
Za one koji su već sanjaju o godišnjem odmoru naredne godine, stranica LonelyPlanet.com donosi top destinacije koje vrijedi posjetiti, a da nisu nužno egzotične.

Ova turistička kompanija je objavila listu top mjesta za posjetiti u 2017. godini, a predvodi je Kanada nakon koje slijedi Kolumbija. Najveću vrijednost ima Nepal, a priliku za avanturu dobit ćete putovanjem u Sjeverni Wales.

Lista predviđa najtoplije trendove, destinacije i iskustava, naglašavajući top deset zemalja, gradova, regija i mjesta s najvećom vrijednosti.

Ovogodišnji stručnjaci koji su sačinjavali listu smatraju da je Kanada najbolja zemlja za posjetiti naredne godine zahvaljujući svojim prekrasnim krajolicima, ljubaznim domaćinima, slabom kanadskom dolaru i hrani. Kanada naredne godine slavi 150. rođendan, uz veliki broj događaja predviđenih za proslavu.

Kolumbija je na drugom mjestu zahvaljujući bogatstvu kulture, prirode i gostoljubivosti. Stručnjaci LonelyPlanet.com kažu da je u zemlji decenijama bio građanski rat koji je ostavio bogatu historiju.

U međuvremenu je Finska dobila treće mjesto s čitavim nizom događaja planiranih za stogodišnjicu zemlje naredne godine, uključujući i koncerte na otvorenom, kulinarska iskustava i večeri saune.

Stručnjaci preporučuju i posjet Machu Picchu prije lansiranja žičare na Choquequirao.