Putovanja
5

Predstavljamo Rio de Janeiro, prvu destinaciju Zmajeva

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Rio de Janeiru, jednoj od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, Zmajevi će za dva dana igrati historijski susret protiv Argentine. Specijalni izvještač iz Brazila, dugogodišnji fotoreporter Klix.ba i jedan od najboljih bh. fotoreportera, Feđa Krvavac, posjetio je ovaj grad.

Rio de Janeiro će biti domaćin sedam mečeva na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, uključujući i finalnu utakmicu.

Ovaj jedinstveni grad najviše je poznat po visokom kipu Isusa, Cristo Redentor na brdu Corcovado, jednom od najvećih svjetskih stadiona (Maracana), ali i karnevalu na poznatom Sambodromu, dugačkom 700 metara i sagrađenom prije 22 godine, kojeg svake godine posjeti skoro milion turista iz cijelog svijeta.

Poznate plaže Copacabana, Ipanema, Leblon, Barra da Tijuca svakodnevno privlače veliki broj posjetilaca u ovom gradu gdje sunce i visoke temperature vladaju tokom cijele godine.

Inače, Rio de Janeiro je smješten na jugoistoku Brazila i drugi je najveći grad u ovoj zemlji. U njemu živi više od 11 miliona ljudi.

Rio de Janeiro ili Cidade Maravilhosa (Predivni grad), kako mu se zove neslužbena himna, obiluje bojama, ritmom i srećom. To je grad koji ne prestaje oduševljavati, najviše tokom karnevala.

Od 1960. godine Rio je postao jedan od administrativnih, finansijskih, ekonomskih i kulturnih centara Južne Amerike.