Vrijednost krune sve veća
0

Prag na listi najskupljih gradova Evrope

Sarajevo-x.com
Prije nego su Britanke Jean Mallock i Kathryn Newbould odlučile otputovati u češku prijestolnicu, prijatelji su ih uvjeravali u priče o beskrajnom dobrom češkom pivu i hrani mnogo jeftinijoj nego u Velikoj Britaniji.

No, stigavši u Prag, bile su zaprepaštene svotama novaca koje su potrošile u pubovima i restoranima.

"Bile smo više nego iznenađene", u razgovoru za Reuters kaže Mallock , 23-godišnja menadžerica iz Nothinghama, dok sipa piće u jednom od restorana u slikovitom praškom Starom gradu. "Naročito u centru, cijene su stvarno iste kao i u Engleskoj, posebno hrana i alkoholna pića", dodaje.

Visoke cijene uzrokovane su porastom inflacije te se približavaju cijenama u Rimu i Barceloni. Vrijednost krune u odnosu na dolar i euro naglo je skočila otkad se 2004. godine Češka pridružila Evropskoj Uniji.

Tako je u martu ove godine češka kruna bila jedna od najjačih svjetskih valuta, pa investitori misle da će plaće i cijene u Češkoj ubrzo biti kao i kod njihovih bogatijih susjeda.

Večera za dvoje u restoranu srednje kategorije, košta čak oko 2.100 kruna ili 90 eura. Najpoznatiji češki proizvod, pivo, nije drastično poskupjelo s cijenom od 1,3 eura.

No, dosta turista iz siromašnijih zemalja odabire Prag kao turističku destinaciju, jer su im druge evropske metropole još uvijek preskupe.