Putovanja
0

Posljednja velika savana još samo u Australiji

Sarajevo-x.com
Sjeverna Australija je zadnji kontinent na svijetu koji ima najveću savanu. Ona je netaknuta, u svom prirodnom obliku i posljednja je u takvoj kategoriji jer su ostale uništene ljudskom rukom. Površina ove savane je veća od cijele zapadne Evrope.

Iako se još ponegdje u svijetu mogu susresti dijelovi savane, posljednja netaknuta savana nalazi se u sjevernoj Australiji. Ona je stanište mnogim životinjskim vrstama i za sada je u svom prirodnom obliku, a ima veću površinu nego zapadna Evropa. Druge su savane uglavnom nestale zbog prenapučenosti ljudske populacije, prenosi Reuters.

Samo ta jedna australijska savana čini četvrtinu ukupne površine svih savana na svijetu. Prestigla je čak i velike savane u Africi jer ima površinu od 1,5 miliona kilometara kvadratnih.

"U drugim dijelovima svijeta, tropske savane nestaju zbog krčenja i ispaše te naglog rasta ljudske populacije i urbanizacije svih oblika prirode", rekao je profesor Brendan Mackey koji je vodio timsko istraživanje australske regije.

Savana zapravo dijeli pustinju i šumu te je vrlo bogata životinjskim i biljnim svijetom. Čak 70% ukupne svjetske površine savana uništili su ljudi, ali velika savana u Australiji za sada je netaknuta. U njoj živi manji broj Aboridžana.