Kina
0

Posjetite Zabranjeni grad online

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi oni koji su opčinjeni kineskom kulturom i historijom, a od Pekinga su udaljeni hiljadama kilometara, sada mogu putem interneta posjetiti slavni Zabranjeni grad. Naime, u petak je predstavljen program koji pruža trodimenzionalni prikaz goleme palače, a korisnicima omogućava da se odjenu kao članovi careve pratnje.

Iako veličanstveno zdanje u samom srcu glavnog grada Kine svakodnevno posjeti na desetine hiljada turista, cilj novog projekta naziva "Beyond Space and Time" je privlačenje i online turista koji ulaskom u virtualnu palaču mogu osjetiti dašak atmosfere u Zabranjenom gradu tokom vladavine cara iz dinastije Qing.

"Kada uđete u Zabranjeni grad možete izabrati jedan od devet ponuđenih historijskih kostima, poput odjeće koju su nosili eunusi. Ne možete trčati ni letjeti, jer nismo htjeli da i drugim virtualnim posjetiteljima, koje možete vidjeti i s kojima možete komunicirati, bilošta odvlači pažnju", izjavio je za Reuters John Tolva, program menadžer u kompaniji IBM koji je ujedno i vodio ovaj zanimljivi projekat.

Novi projekat, baziran na kompjuterskom gaming softveru, pripremao se više od tri godine, a na njegovu realizaciju potrošeno je preko 3 miliona dolara.

Tim koji stoji iza realizacije novog projekta nada se da će na ovaj neobičan način jedistveno kulturno obilježje, koje je uspjelo preživjeti burno 20. stoljeće u Kini, dobiti nove poklonike.