Putovanja
17

Pogledajte jednu sasvim drugačiju sliku iz Sjeverne Koreje

Klix.ba
(Foto: Aram Pan)
Turista iz Singapura, Aram Pan, odlučio je posjetiti Sjevernu Koreju. Pripremio se na scene tužnih ljudi i puste zemlje. No, ono što je vidio, s pravom ga je šokiralo.

Unutar komunističke enklave, fotograf Aram Pan je bio svjedok razvijenog tržišta, scena u kojima muškarci i žene uživaju u vodenom parku. Vidio je i kilometre usjeva spremnih za žetvu. Sve ove scene su razbile njegova razmišljanja o Sjevernoj Koreji.

Za razliku od drugih turista koji su posjetili zemlju Pan nije morao skrivati fotografije i videozapise. Pitao je za dopuštenje i zabilježio je nevjerovatne fotografije.

"Dugo godina sam želio posjetiti Sjevernu Koreju. To je jedna od onih velikih misterija koje sam htio otkriti i shvatio sam da je to moguće", rekao je Pan.

Fotografije je odlučio staviti u njegov fotografski projekat, za što je dobio dopuštenje. Kako je izjavio, nije želio probleme, pa je poslao nekoliko mailova i faksova na više sjevernokorejskih kontakata, a uskoro je dobio potvrdan odgovor.

"Mnoge stvari u ovoj zemlji me još uvijek zbunjuju. Putovao sam iz Pjongjanga da Hyangsana, dalje do Wonsana i Kumgangsana, pa i do Kaesonga i natrag. Stvari koje sam vidio i fotografirao mi govore da situacija i nije tako loša kao što je mislio", rekao je ovaj Singapurac.

Ispričao je da njegovi prijatelji ne vjeruju da je svakodnevni život u Sjevernoj Koreji sasvim normalan. Neki su mu rekli i da su njegove fotografije lažne, jer jednostavno ne vjeruju u takav život na ovom području.

U kasnim 90-im godinama, Sjeverna Koreja je pretrpjela veliku glad koja je odnijela između 500.000 i 600.000 života. No, iako se situacija od tada mnogo popravila, i dalje postoje klišei i vjerovanja da je Sjeverna Koreja zemlja gladi i bijede.

Odlične fotografije Araman Pana napravljene na ulicama i plažama gradova Sjeverne Koreje zapravo pokazuju nešto sasvim suprotno.