Mekka
0

Počeo kucati najveći sat na svijetu, počele i prve kritike

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ogromni sat u svetom muslimanskom gradu Mekki počeo je kucati u srijedu na prvi dan mjeseca posta ramazana. Saudijska Arabija, rodno mjesto islama, time je počela testiranje novog vremenskog standarda.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kraljevski sat dizajnirala je njemačka kompanija "Premiere Composite Technologies", a nalazi se na vrhu najvišeg nebodera kompleksa koji je u izgradnji iznad Velike džamije u Mekki. Dizajniran je da bude najveći na svijetu i da gleda na sve četiri strane te da pokazuje službeno vrijeme za muslimanski svijet.

Nakon tromjesečnog testnog perioda, sat šest puta veći od londonskog Big Bena konačno će biti u upotrebi.

"Sveti sat u Mekki počeo je kucati po naredbi kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al-Sauda... jutros jednu minutu nakon 12 sati", objavila je saudijska novinska agencija SPA.

Iako su mnogi Saudijci slavljem dočekali puštanje sata u rad, neki posjetioci su zabrinuti kako će on utjecati na cjelokupan ambijent.

"Mislim da pokušavaju stvoriti luksuzni ugođaj oko Velike džamije, a to će uništiti duhovnost mjesta, čineći ga modernim", kaže Lina Edris, koja često dolazi u Mekku. "Sat je viši od minareta Velike džamije, što će odvraćati pažnju od nje, iako je sasvim jasno da je džamija mnogo važnija."