Putovanja
0

Po čemu su danas poznati Havaji?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kad je Jimmi Carter postao predsjednik, malo selo na zapadu Georgije odakle je došao postalo je izuzetno popularno. Zatim je Crawford u Teksasu postao poznat kao grad iz kojeg potiče George Bush. Turisti sad hrle u Honolulu jer je tamo začeta ideja zarade na osnovu porijekla Baracka Obame, 44. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Havaji već ugošćavaju milione turista svake godine, ali turizam podstaknut Obamom tek je u začetku, saznaje AP.

Lokalni vodiči ponudit će vam 90-minutne ture kroz naselje srednje građanske klase u kojem je naredni američki predsjednik proveo veći dio tinejdžerskog doba. Starac Jack Christenson, koji dugo obavlja ovaj posao, izjavio je da je prije par sedmica odlučio povesti znatiželjne turiste uokolo kako bi im, kako kaže, pokazao "mjesto gdje se to desilo".

Šetnja uključuje prolazak pored apartmana gdje su Obama i njegova baka Madelyn Dunham živjeli. Prolazi se i pored škole Punahou koju je Obama pohađao od 1971. do 1979., zatim pored male zgrade u kojoj su kratko živjele njegova majka i sestra, kao i pored slastičarnice Baskin-Robbins, u kojoj je mladi Barack svojevremeno radio.

Christenson nije jedini kojem je ova ideja pala na pamet. Još najmanje dva lokalna vodiča spremaju se da zarade na isti način. Također, ovdje se već mjesecima prodaju majice sa Obaminim imenom ili likom.

"Havaji su tradicionalno povezani sa suncem, pijeskom, rekreacijom i odmorom, a sad imamo i osobu koja je u najvećem državnom uredu", kaže Juanita C. Liu sa havajskog univerziteta.

Osim navedenih lokacija, tu je i Sandy Beach, plaža na kojoj je Obama surfao kao tinejdžer, ali i kao predsjednički kandidat u toku posjete ovoj saveznoj američkoj državi u avgustu 2008., zatim restoran Chowder House koji je navodno posjetio i druge lokacije u ovom gradu sa 800.000 stanovnika.

"Hoće li ljudi za 20 godina biti zainteresovani za Obamu, to u potpunosti zavisi od njega", tvrdi istraživačica Jean Monroe. "Dok budu zainteresovani, dolazit će i posjećivati nas."