Putovanja
0

FOTO / Plaže kao stvorene za bijeg od stvarnosti

Sarajevo-x.com
Svi ponekad poželimo otići negdje gdje nas niko ne poznaje i ne ometa, uživati u šarolikim pejzažima i ljepotama karipskih, havajskih i sličnih plaža, a urednici magazina Shermens Travel donose listu od deset plaža omiljenih turistima željnim ničega drugog do prirode.

Plaža La Digue na Sejšelima

Arhipelag Sejšeli sastoji se od nešto više od 100 palminim drvećem prekrivenih ostrva usred Indijskog okeana kod istočne obale Afrike. Tamo se nalaze neke od najbožanstvenijih prirodnih ljepota na svijetu, a u idiličnim lagunama odjekuju pjesme egzotičnih ptica. Najugodnije je posjetiti ga od maja do septembra.

Grace Bay, Turks i Caicos

Oaza za sve one koji traže nešto više od surfanja, sunca i pijeska ovo je idealno mjesto jer nudi i pogled na obližnje koralne grebene koji daju tirkiznu boju okeanu. Čak i u toku sezone ovo mjesto je rijetko pretrpano turistima, a u blizini se nerijetko može ugledati i poneki delfin.

Plaža Ipanema u Rio de Janeiru

"Visoka, preplanula, mlada i divna" stihovi su poznate ode "Djevojka s Ipaneme" koja govori o ljepotama ove pješčane plaže u Riju. Čak i 40 godina nakon pojavljivanja te pjesme dame u bikinijima koje tuda prolaze jednako su zanosne, a zlatni odsjaj sunca, plesači i odlični restorani u blizini nimalo ne narušavaju popularno mjesto iz snova.

Plaža Lanikai na Havajima

Najbolja plaža za plivanje na Havajima dobila je ime "nebesko more". Koralni grebeni štite njenu duboku tirkiznu lagunu, što čini idealnim surfanje, kajakaštvo, vožnju kanua i jedrenje. Dugačka plaža poznata je i kao lokacija na koju dolaze brojni modni fotografi i njihovi modeli da obave snimanje za poznate časopise na njenom mekom pijesku.

Plaža Manly u Sydneyu

Ljubitelji divnih prizora prirode i sofisticirane gradske kulture ne trebaju dalje tražiti. Metropola Sydney mjesto je koje kombinuje oba svijeta, a na vama je samo da izaberete želite li se sunčati, plivati, surfati ili uživati u noćnom životu.

Plaža Paradise na Mikonosu u Grčkoj

Svakog ljeta horde mladih turista smjeste se na zlatnom pijesku ove plaže i uživaju u blagodatima koje samo Paradise može ponuditi. Uz prirodne ljepote i Grci su se potrudili da tik uz plažu otvore barove, prodavnice, restorane i diskoteke, u slučaju da poželite pobjeći na zabavu u zatvorenom.

Plaža Malendure, Karibi

Nastala uslijed vulkanske erupcije ova plaža pravo je otkrovenje za ljubitelje ronjenja i podvodnog svijeta jer ima veoma bogatu faunu i korale. Tu je i mogućnost vožnje bicikla sve do UNESCO-ovog zaštićenog rezervata, nacionalnog parka Guadeloupe.

Plage de Tahiti, St. Tropez, Francuska

Suncem okupani St. Tropez nekada je bio ribarsko naselje, a danas je jedna od nezaobilaznih atrakcija slavnih i bogatih poput Brigitte Bardot i Beyonce. Ovaj mediteranski ljepotan ima plažu koja slovi za jednu od najljepših na svijetu, gdje vlada karnevalska atmosfera.

Trunk Bay, St. John, Djevičanska ostrva

St. John je najmanji od tri Američka Djevičanska ostrva, ali je i mjesto sa sjajnom plažom. Jedna od najfotografisanijih plaža na svijetu atraktivna je zbog svog sitnog pijeska i tirkizne vode, te palminog drveća koje vas štiti od tropskog sunca.

Plaža Tulum, Riviera Maja, Meksiko

U blizini grada Cancuna nalazi se odmaralište sa ostacima naslijeđa Maja. Netaknuti bijeli pijesak posjetiocima nudi priliku da se sjedine sa svojim unutrašnjim ja, ali i da se dobro zabave.