Putovanja
0

Pješačka ekspedicija Via Dinarica pod najvišim vrhom BiH

Klix.ba
Asocijacija avanturističkog turizma u BiH (ATA BiH) organizovala je proteklog vikenda izlet za predstavnike stranih i domaćih medija na atraktivnim lokacijama Nacionalnog parka Sutjeska.

U sklopu projekta "Walking the Via Dinarica" učesnici su prvi snijeg ove sezone dočekali pod najvišim vrhom BiH - Maglićem, koji je, u skladu sa svojim imenom većinom ostao u magli.

Pored Maglića, učesnici su posjetili i prašumu Perućicu, planinu Zelengoru i jezero Donje Bare, kao i spomenik bici na Sutjesci iz Drugog svjetskog rata na Tjentištu.

Izlet su vodili vođa pješačke ekspedicije Kenan Mufić i stručnjak za održivi razvoj Tim Clancy.

Via Dinarica prirodno povezuje visoke planinske lance Dinarida, od Albanije do Slovenije. Kroz projekt "Walking the Via Dinarica" ekipa ATA-e BiH je prošla lance Dinarskih Alpa, sa ciljem da sa ostatkom svijeta podijeli bogatu historiju i zapanjujuću prirodu tog malo poznatog dijela Evrope.

Pored toga, "šetnja" od Albanije do Slovenije će za rezultat imati inventar turističkih resursa dostupnih duž cijele staze, promociju Via Dinarice staze lokalnih aktera na lokalno, regionalnom i međunarodnom nivou putem putopisa, filmova, fotografija i blogova, te učiniti da različiti sudionici osjećaju Via Dinaricu, ovu mega stazu, zajedničkim vlasništvom gdje mogu dijeliti ideje, iskustva i resurse.

Projekt "Walking the Via Dinarica" implementira Asocijacija avanturističkog turizma BiH, a potpomogli su mu UNDP, USAID, JICA u BiH.