Putovanja
30

Petnaest spektakularnih mjesta u svijetu koje vrijedi posjetiti

Klix.ba
Ukoliko volite putovanja, vjerovatno već imate listu želja na kojoj su destinacije koje namjeravate posjetiti. U tekstu koji slijedi možete pogledati destinacije čija je popularnost sve veća.
Pustinja Atacama (Čile)
Pustinja Atacama (Čile)

Pustinja Atacama (Čile)

Pustinja Atacama je poznata kao najsuvlje mjesto na svijetu, proteže se čileanskom obalom, a posjetiteljima nudi unikatan pogled na pustinjski život. U ovoj pustinji se nalaze gejziri, arheološka nalazišta, ostaci iz civilizacije Inka i šopanskih doseljenika.

Nambija
Nambija

Nambija

Nambija ima historiju nasilja i nestabilnosti, ali je napravila nevjerovatan napredak u posljednjih nekoliko godina. Turizam je sada glavni dio njene ekonomije. Posljetitelji mogu uživati u pejzažu, gledanju divljih životinja u Nacionalnom parku Etosha i gradu duhova Kolmanskopu, koji je ostavljen na milost pustinjskom pijesku nakon što su napušteni rudnici.

Mijanmar
Mijanmar

Mijanmar

Mijanmar ima bogatu kulturu i historiju. Mnogi stanovnici i dalje nose tradicionalne odore, putuju konjima i piju tradicionalni čaj. Turisti mogu posjetiti budistička svetišta i tržnicu Bogyoke Aung San, koju čine više od 2.000 prodavnica.

Chengdu (Kina)
Chengdu (Kina)

Chengdu (Kina)

Nevjerovatno ukusna hrana, ljubazni domaćini i pande su obilježja grada Chengdua u Kini. Ovaj grad ima sjajan noćni život. Ako odete u Chengdu, posjetite Veliku istražvački centar za pande, Jinsha SIte muzej i hram Wenshu.

Kuba
Kuba

Kuba

Kuba je bez sumnje jedna od najzanimljivijih destinacija. Otok je bio nedostupan više od 50 godina. Sada je zabrana dijelom ukinuta, tako da je Kuba postala turistička atrakcija. Ova zemlja nudi avanture,bogatu historiju i ukusnu hranu.

Porto (Portugal)
Porto (Portugal)

Porto (Portugal)

Porto je poznat po muzici i arhitekturi, ali i po odličnom metrou. Dolazak turistima omogućavaju i jeftini letovi. U Portu je posebno lijepo u ljetnim noćima. Turisti su oduševljeni znamenitostima i vinom.

Seoul (Južna Koreja)
Seoul (Južna Koreja)

Seoul (Južna Koreja)

Seoul je smješten između četiri planine. Ovaj grad ima dušu, koja je gotovo opipljiva. Ovdje možete kupiti odličnu hranu, naučiti nešto od njegove bogate historije i vidjeti zapanjujuću arhitekturu. Također, javni prijevoz je veoma efikasan. Vrijedi posjetiti granicu Sjeverne i Južne Koreje, luku Incheon i grad Suwon.

Makedonija
Makedonija

Makedonija

Makedonija nije velika zemlja, ali ima bogatu historiju. Glavni grad Skoplje nudi odličan noćni život, kao i mogućnost za šoping. U Makedoniji se nalaze jedno od najdubljih jezera, Ohridsko jezero, kao i prirodni parkovi, planine, pećine i slično.

Bolivija
Bolivija

Bolivija

Ova divlja, jedinstvena i misteriozna zemlja ostavlja impresivan utisak na turiste. Ona nudi penjanje na Ande, pristup rijeci Amazon i upoznavanje sa civilizacijom Inka. Poznata je i po tržnicama u La Pazu.

Farski otoci
Farski otoci

Farski otoci

Farske otoke čine čak 18 otoka, a nalaze se na pola puta između Islanda i Norveške. Odlikuju ih zapanjujuće prirodne ljepote. Turistička sezona traje kratko, od maja do septembra, a razlog je oštra zima. Međutim, Farski otoci oduzimaju dah svojom ljepotom i bujnim zelenilom. Tu je i jedan od najljepših vodopada na svijetu, a na otocima žive i brojne ptice. Iako je noćni život oskudan izuzev glavnog grada, svi mali gradovi imaju svoj jedinstveni šarm.

Grenland
Grenland

Grenland

Grenland je dom za 57.000 ljudi i najrjeđe je naseljena zemlja na svijetu. Masivni otok nudi ponešto za svakoga, tu su sela na zapadnoj obali i nevjerovatni fjordovi. Turisti mogu uživati u vožnji kajakom, sjajnoj hrani, istraživanju ledenih pećina, zalasku sunca, a postoji mogućnost i da vide auroru borealis.

Quang Binh (Vijetnam)
Quang Binh (Vijetnam)

Quang Binh (Vijetnam)

Provincija Quang Binh se proteže duž obale Vijetnama i posjeduje neke od veličanstvenih prirodnih obilježja u svijetu. Nacionalni park Phong Nha-Ke Bang ima 300 pećina, a jedna od njih, Son Doong, najveća je na svijetu. Nacionalni park je dom mnogih ugroženih vrsta.

Cleveland (Ohio)
Cleveland (Ohio)

Cleveland (Ohio)

Cleveland je nekad bio srce industrijske revolucije, a sada ovisi o proizvodnji piva. Jedan je od gradova koji bi svi trebali posjetiti.

Santa Marta (Kolumbija)
Santa Marta (Kolumbija)

Santa Marta (Kolumbija)

Kolumbija je unaprijedila svoj turizam posljednjih godina, a turisti najviše vole Santa Martu, koja je bila prvi dom Španaca u Kolumbiji. Ovaj grad je od ostalih stariji 500 godina, a u njemu se nalaze fenomenalni muzeji i katedrale. Turisti mogu uživati u ronjenju i noćnom životu.

Otok Kenguru (Australija)
Otok Kenguru (Australija)

Otok Kenguru (Australija)

Kao što mu govori ime, otok Kenguru je pun kengura, ali i još mnogo toga. Ovaj otok godišnje posjeti 140.000 turista, koji uživaju u pogledu na životinje, prirodu i slično.