Jordanska ljepotica
0

Pet razloga da posjetite Aqabu

Sarajevo-x.com
Nova investicija od 20 milijardi dolara pretvara uspavanu jordansku luku Aqabu u luksuzno odmaralište. Novi hoteli i spa-centri pojavljuju se po cijelom gradu, često ukrašeni vodenim kompleksima koji podsjećaju na one u Singapuru i Dubaiju.

Aqaba ima historiju koja traje 6.000 godina. Danas obiluje raznolikom kuhinjom i prelijepim koraljnim grebenima, nekoliko metara od obale. Nekada je bila predmet borbe između Lorensa od Arabije i Otomanskog carstva. Magazin "Time" navodi pet razloga zbog kojih biste trebali posjetiti ovo mjesto.

1. Ulice Raghadan i Zahran

Preskočite preskupe zamke za turiste i uputite se u područje ulica Raghadan i Zahran koje sadrže autohtone restorane. Trebate probati hranu u restoranu Syrian Palace u ulici Raghadan, a za klasične istočnjačke delicije, kao što je fino mljeveni. Za desert se uputite u obližnji Al Tarboosh, tradicionalnu slastičarnu koja nudi baklavu punjenu pistacijama i tanjire vrele knaffe (slatko pecivo punjeno sirom, umočeno u med i ružinu vodicu). Oporavite se jakom šoljicom arapske kafe u pržionici Al Kemal.

2. Petra i Wadi Rum (Dolina Mjeseca)

Drevne ruševine Petre i pustinja Wadi Rum, poznata kao Dolina Mjeseca, su neprevaziđene jordanske riznice. Turiste tu često vode u okviru obilaska Ammana, ali ako želite preskočiti obilazak glavnog grada, shvatit ćete da je Aqaba u blizini obiju atrakcija. Izabrana kao jedno od sedam svjetskih čuda 2007. godine, Petra je 90 minuta prema sjeveru, a pustinja Wadi Rum, koja je 1962. godine bila kulisa filmu "Lorens od Arabije", koji je osvojio "Oscara", još je bliže, malo manje od sat vremena vožnje autom.

Wadi Rum
Wadi Rum
3. Stari dio grada

Aqabini svjetlucavi dokovi podsjećaju na 21. stoljeće, ali njen historijski centar pruža neočekivanu dozu stare Arabije. U njenoj srži je tržnica prepuna butika. Možete posjetiti i tvrđavu Mamluk iz 14. stoljeća, ruševni dvorac smješten odmah pored Arheološkog muzeja.

4. Ronjenje

Iako se čitavom dužinom crvenomorskog bazena nalaze koraljni grebeni, ronjenje duž Aqabine 24-kilometarske obale se smatra najprivlačnijim. Možete proći iznad potonulih brodova, kao što je 75 metara dug "Cedar Pride", teretni brod nasukan 1980-ih, dok pored vas plivaju tropske ribe i delfini. Otputujte do Faraonskog ostrva, doma koraljnih cvjetova i nevjerovatne svjetlucave podvodne planine, prozvane Picassovim grebenom.

Hotel Kempinski
Hotel Kempinski
5. Hotel Kempinski

Najnoviji hotel Kempinski sa pet zvjezdica u Aqabi sadrži 201 sobu u bijelom uređenu u minimalističkom stilu. Svaka od tih soba ima pogled na Crveno more, ali vani ćete provesti većinu svog vremena, na nevjerovatnim plažama, pored bazena ili šetajući rivom. Hotel posjeduje i prvi pravi night club ("The Black Pearl"). Još bolji su rave-partyji na plaži sa DJ-evima sa Ibize, koji privlače jordansku elitu da uživaju u vikendu daleko od Ammana.