Putovanja
0

Pariz: Turisti zaobilaze Champs Elysees

Sarajevo-x.com
Champs Elysees u Parizu, jedna od najljepših avenija na svijetu, postala je žarište prostitucije, mafijaških obračuna i nasilja, upozorila je francuska policija u subotu.

Prostrana avenija koja povezuje Napoleonov grandiozni Arc de Triomphe sa kraljevskim Tuileries Gardens uvijek je bila sinonim za eleganciju kao i nezaobilazna lokacija za razne nacionalne proslave.

Međutim, posljednjih godina ova svjetski poznata avenija privukla je mnoštvo sitnih lopova, a poznate kino dvorane preobražene su u sumnjive noćne klubove. Turisti su počeli izbjegavati Champs Elysees, jer ih straše ulične bande i pijana mladež.

"Avenija Champs Elysees je postala okupljalište kriminalaca i mladih nasilnika iz predgrađa. Redovno se dešavaju fizički sukobi između čuvara javnog reda i uličnih nasilnika", izjavio je Francois Lebel, koji je odgovoran za distrikt Champs Elysees, u intervjuu za francuske dnevne novine Le Parisien.

Kako saznaje Reuters, lokalno stanovništvo se već odavno žali da velike grupe mladeži iz siromašnih predgrađa oko Pariza redovno navečer posjećuju uglednu aveniju, budući da je Champs Elysees postala domaćin mnoštva noćnih klubova.

Također se procjenjuje da vojska od čak 200 do 300 prostitutki neumorno šeta dva kilometra dugom avenijom u potrazi za bogatim klijentima. Prostitutke su većinom porijeklom iz Sjeverne Afrike, a nekada uspiju zaraditi i do 5.000 eura za jedno veče.