Putovanja
0

Palača Sadama Husseina u Basri postaje centar iračke kulture

Klix.ba
Palača ubijenog iračkog diktatora Sadama Husseina u Basri izgrađena je kako bi prikazivala svu moć režima. Međutim, sada je dobila sasvim drugu namjenu. Radovi njenog pretvaranja u Muzej Basre privode se kraju, a prebačeni su gotovo svi eksponati iz razorene muzejske zgrade u centru grada.

Prebacivanje eksponata učinjeno je uz pomoć britanskih vojnih inžinjera, a kustos Britanskog muzeja, John Curtis, bio je savjetnik projekta.

"Ovo će biti glavni muzej u južnom Iraku i nadamo se da će ga ljudi vidjeti kao primjer za čitavu regiju", rekao je Curtis.

Što se tiče zaštite iračkog kulturnog naslijeđa, bilo je velikih problema. Nakon američke invazije bilo je opljačkan je Bagdadski muzej i brojna arheološka nalazišta. Vraćeno je samo 4.310 od 16 hiljada ukradenih eksponata. U međuvremenu je prikupljeno 133 hiljade antikviteta iz nezakonitih kopanja.

Kompleks palače na obali rijeke Shatt-al-Arab pokazao se idealnim za novi muzej. Planirano je da ovaj kompleks postane centar iračke kulture, a radit će i kao obrazovna i istraživačka ustanova. Otvaranje je planirano krajem naredne godine.