Putovanja
407

Ovo su najneobičnije plaže na svijetu

Klix.ba
Kada neko spomene plažu, mnogi pomisle na žuti ili bijeli pijesak, valove, sunce, pivo ili voćni koktel. No, na svijetu postoje plaže različitih oblika i boja. Jedna od najvećih razlika plaža je drugačija boja pjeska. Pijesak se formira od onoga što valovi izbace na plažu, kamenje, školjke, koralji ili staklo. Crne pješčane plaže se formiraju od vulkanskih ostataka, dok su zelene plaše načinjene od olivina nastale nakon erupcija. Roze plaže na Bahamima su nastale od ostataka koralja. Donosimo vam 17 plaža koje su mnogo drugačije od onih na koje ste navikli.

Unikatna staklena plaža u Kaliforniji

Staklena plaža se nalazi u blizini Fort Bragga u Kaliforniji, a nastala je kao posljedica dugogodišnjegodlaganja smeća. Odlaganje smeća je zabranjeno, ali je staklo ostalo.

Skrivena plaža u Marieti u Meksiku

Ova plaža je nastala nakon što je meksička policija počela koristiti nenaseljene otoke za svoje vježbe prije više od 100 godina.

Plaža na Mladivima koja izgleda poput zvjezdanog neba

Svjetla na plaži na Mladivima potiču od mikroskopskog bioluminescentnog fitoplanktona, koji svijetli nakon što ga uzburkaju valovi.

Plaža katedrala u Španiji

Prelijepi lukovi koji podsjećaju na katedrale nalaze se na plaži u Španiji. Formirala ih je voda hiljadama godina.

Roza plaža na Bamamima

Idilična roza pješčana plaža nastala je od ostataka koralja, koje su valovi usitnili na sitne dijelove.

Plaža Maho iznad koje nisko lete avioni

Plaža Maho se nalazi na otoku Saint Martin, koji pripada Karibima. Specifična je po tome što je veoma nisko nadlijeću avioni.

Plaža Jokulsarlon na Islandu

Plaža Jokulsarlon je prekrivena crnim vulkanskim pjeskom, a ukrašavaju je i komadi leda.

Plaža Koekohe na Novom Zelandu

Kugle od sedimentnih stijena se nalaze na plaži Koekohe na Novom zelandu. Na obalu su ih izbacili valovi, koji su ih učinili glatkim i okruglim.

Zeleni pjesak na Havajima

Plaža Papakolea je poznata po zelenom pijesku koji je nastao od minerala olivina, a koji se formira hlađenjem vulkanske lave u moru.

Plaža Giant Causeway u Irskoj

Ova je plaža formirana priije 50-60 miliona godina kada je bazaltna lava stigla na površinu, ohladila se i pukla stvarajući komade neobičnog oblika.

Crni pijesak na Havajima

Plažu Punaluu na Havajima čini crni pijesak. On se formira od basaltne lave koja eksplodira kad se nađe u moru i ubrzano se hladi.

Crveni pijesak na Galapagosu

Crveni pjesak na plaži u Rabidi na Galapagosu je nastao okidacijom ostataka lave bogatih željezom, no, crveni pijesak se pojavljuje i kao posljedica izbacivanaj ostataka koralja na plažu.

Plaža školjki u Australiji

Voda na plaži Školjki je veoma slana, pogodna za rast školjki.

Roza plaža u Kaliforniji

Roza plaža Pfeiffer u Kaliforniji se formirala erozijom granata u brdima, koji završava u moru.

Crna plaža na Islandu

Island je zemlja s mnogo aktivnih vulkana, pa su crne vulkanske plaže uobičajene.

Pećinska plaža u Portugalu

Obala Algarvea se sastoji od vapnenca, koji erodira i formira morske pećine.