Putovanja
31

Pogledajte deset najboljih aerodroma na svijetu

Klix.ba
Aerodrom Changi u Singapuru ove je godine ponovo ponio nagradu za najbolji aerodrom na svijeru. To nije iznenađenje, jer ovo međunarodno tranzitno čvorište nudi nevjerovatne pogodnosti, krovni bazen, kina, hotele, banje, tuševe, vrt, pa čak i tobogan.

Changi je tako ponovo na vrhu liste konsultantske kompanije Skytax, koja je svoje podatke bazirala na osnovu ocjena 12.850.000 klijenata iz 110 zemalja, a u izboru je bilo 410 aerodroma. Ocjene su bazirane na osnovu zadovoljstva putnika u gotovo 40 kategorija, uključujući uslugu, šoping, sigurnost i imigraciju.

10. Aerodrom Heathrow, London

Aerodrom za koji gradonačelnik Londona Boris Johnson tvrdi da ostavlja užasan utisak na posjetitelje o Velikoj Britaniji nalazi se na desetom mjestu Skytraxove liste. Ovo je bio treći najprometniji aerodrom u svijetu 2011. godine, a dobio je nagrade za Best Airport Shopping i Best Airport Terminal. Nakon 19 godina dizajniranja i konstrukcije i uloženih 6,2 milijarde dolara. Prema Skytraxu, Heathrow je ocijenjen sa pet od pet zvjezdica za lakoću snalaženja, informacije o letu, javni transport, sigurnost i efikasnost zaposlenika. Ovim aerodromom godišnje prođe 69,4 miliona putnika.

9. Međunarodni aerodrom u Vancouveru

Ovo je najmanje prometan aerodrom na Sytraxovoj listi, a putnicima nudi veliku kolekciju umjetnina. Skytrax je ovaj aerodrom imenovao najboljim sjevernoameričkim aerodromom po četvrti put 2013. godine. Na njegovo najnovije širenje su potrošene 1,4 milijarde dolara. Najbolje je ocijenjen i zbog svojih zaposlenika. Volonteri, poznati kao ambasadori u zelenim kaputima, često pomažu putnicima. Godišnje ovaj aerodrom posjeti 18 miliona putnika.

8. Aerodrom u Zurichu

Aerudrom u Zurichu je najveći u Švicarskoj. Godine 2003. je znatno proširen novim terminalom, a dobio je i automatizirani podzemni voz Skymetro, koji prevozi putnike. Nalazi se desetak kilometara od centra Zuricha, a visoko je ocijenjen zbog sigurnosti, imigracije i hrane.

Ovaj aerodrom nudi uslugu prenošenja prtljaga bilo gdje u granicama aerodroma i njegovo dostavljanje, a usluga se posebno plaća. Aerodrom godišnje primi 24,8 miliona putnika.

7. Međunarodni aerodrom u Pekingu

Ovim aerodromom godišnje prođe oko 78,7 miliona putnika i najprometniji je u Aziji, a drugi najprometniji u svijetu. Ispred njega je samo aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti. U Pekingu se gradi još jedan aerodrom, koji će biti veći od JFK-a, LaGuardije i Newarka zajedno. Najveći terminal aerodroma u Pekingu je Terminal 3. Aerodrom je otvoren 2008. godine u vrijeme Olimpijade u Pekingu.

6. Međunarodni aerodrom u Tokiju (Haneda)

Haneda godišnje primi oko 90 miliona putnika, a treći međunarodni terminal otvoren je 2010 godine. Radovi u svrhu proširenja još uvijek traju, a planirano je napraviti više izlaza, više mjesta za parking, kao i hotel. Radovi bi trebali biti završeni ovog mjeseca. Ovaj aerodrom je dobro ocijenjen zbog mogućnosti za šoping, sigurnosnih provjera i čistoće.

5. Aerodrom Schiphol u Amsterdamu

Schiphol je otvoren 1916. godine kao vojni aerodrom, nakon čega je doživio transformaciju i postao jedan od najprometnijih aerodroma u svijetu. On godišnje primi 49,8 miliona putnika. Dok čekaju letove, putnici mogu uživati u masaži, igranju pokera u kasinu ili čitanju knjiga u auerodromskoj biblioteci. Prema podacima Skytraxa, Schiphol nudi odličnu hranu, priliku za šoping i opuštanje.

4. Međunarodni aerodrom u Hong Kongu

Aerodrom u Hong Kongu je jedan od najprometnijih na svijetu, a proglašen je najboljim u kategoriji hrane i dostave prtljaga. Osim toga, u samom je vrhu liste najčišćih aerodroma, kao i onih koji nude dobru priliku za šoping. Kako bi se povećao njegov kapacitet, 2012. godine je izgrađena i treća pista. U sklopu ovog aerodroma je i teren za golf.

3. Aerodrom u Minhenu

Drugi najprometniji njemački aerodrom je onaj u Minhenu. Njegovi su zidovi i stropovi uglavnom napravljeni od stakla, zbog čega se aerodrom čini velikim i otvorenim. Od centra Minhena je vozom udaljen 45 minuta, a proglašen je najboljim u Evropi. Posebno su putnici zadovoljni hranom i šopingom.

2. Međunarodni aerodrom Incheon

Incheon je najveći aerodrom u Južnoj Koreji, a godišnje primi 39,2 miliona putnika. Prema podacima Skytraxa, dobio je pet zvjezdica. Svake godine od 2005. do 2012. je proglašavan najboljim aerodromom, a to mu je priznanje dodjeljivalo Vijeće međunarodnih aerodroma. Aerodrom je otvoren 2001. godine, a dom je Muzeja južnokorejske kulture. Dobio je sjajne ocjene za čistoću, pogled na okolinu, mjesta za odmor, pristup internetu, kao i izbor lokalne hrane.

1. Aerodrom Changi u Singapuru

Najbolji aerodrom na svijetu je Changi, koji se nalazi u Singapuru. Godišnje primi 46,5 miliona putnika, a dizajniran je da putnike oslobodi od stresa zbog putovanja. Putnici mogu uživati u zelenilu, vanjskom banzenu i vrtu. Oni koji žele ostati u unutrašnjosti, mogu pogledati film u kinu, opustiti se uz masažu, mogu se tuširati, uživati u toboganu i slično. Ove godine je dobio najveće ocjene za sigurnost, banje, imigraciju, udobnost, šoping i čistoću.