Putovanja
50

Ove kompanije imaju najljepše avione na svijetu

Klix.ba
Air Malta
Avioni ne moraju samo biti sredstva za prevoz putnika, oni također mogu biti i leteća umjetnička djela. Pogledajte avione čiji su vlasnici uložili poseban trud kako bi oni i svana izgledali privlačno.

Dok avioni krstare nebeskim prostranstvom, njihova vanjština ne samo da predstavlja njihovu kompaniju, nego i državu iz koje dolaze.

Dobar avioprevoznik posmatračima na ovaj način daje uvid u vrijednosti ili kulturu kompanije. Kao što su zubi ogledalo nečije lične higijene, tako je i vizuelno privlačna letjelica ogledalo avioprevoznika.

Avioni ovih petnaest kompanija su najbolji dokaz za to:

1. Air Malta: Nacionalna aviokompanije ove male mediteranske nacije nedavno je preradila svoj vizuelni identitet. Malteški krst nalazi se na repu i vrhovima krila aviona ove kompanije.

2. China Southern Airlines: Ovo je najveći kineski avioprevoznik, sa sjedištem u gradu Guangzhou. Elegantni eksterijer aviona ove kompanije sastoji se od kombinacije nekoliko nijansi plave boje sa crvenim kapok cvijetom, simbolom grada Guangzhou, na repu.

3. Asiana: Ovaj južnokorejski avioprevoznik tvrdi kako boje koje se nalaze na njihovim letjelicama predstavljaju "pupoljak u cvatu". Upitno je da li i ostalima tako izgledaju.

4. Arik Air: Nigerijska kompanija koristi jednostavnu kombinaciju bordo i plave boje. Iz kompanije ističu da te boje imaju umirujući efekat na putnike.

5. Skyteam: Iako je Skyteam savez više avioprevoznika, sivo plava kombinacija boja laka njihovih aviona je jedna od ljepših u zraku.

6. British Airways: Britanci ne bi bili Britanci da negdje nemaju istaknutu svoju zastavu. Takav je slučaj i sa avionima British Airwaysa, čiji rep ukrašavaju boje vijoreće zastave Velike Britanije.

7. Swiss International Airlines: Crveno-bijela kombinacija, jednostavna, ali veoma elegantna i oku prijatna.

8. American Airlines: Kao i njihove kolege iz British Airwaysa, i iz American Airlinesa su odlučili svoje avione ukrasiti nacionalnom zastavom.

9. Hainan Airlines: Najveći privatni kineski avioprevoznik odlučio je da njegovi avioni podsjećaju na kinesku kulturu i prošlost. Za Kineze crvena boja predstavlja radost i sreći, dok zlatna boja podsjeća vrijeme kineskih carskih dinastija.

10. Kulula: Ovaj južnoafrički niskobudžetni avioprevoznik poznat je po zanimljivim vizuelnim rješenjima za vanjštinu svojih letjelica. Prema mnogima njihov najbolji dizajn zasad je tzv. Flying 101 koji svima koji su zainteresovani ukazuje na pojedine dijelove jednog putničkog aviona.

11. Fiji Airways: Nacionalni avioprevoznik Fidžija odlučio je plemenskim ornamentima na repu svojih aviona svijetu prenijeti djelić bogate kulture ove male ostrvske nacije.

12. Virgin Atlantic Airways: Kao i svi drugi proizvodi Virgin grupacije i njeni avioni nose potpis osnivača i vlasnika kompanije Richarda Bransona.

13. Air Seychelles: Mnogi nikad nisu čuli za Sejšele, malu otočku državu nadomak afričke obale. Još manji broj ljudi upoznat je sa neobičnim bojama koje krase letjelice njenog nacionalnog avioprevoznika.

14. Hawaaian Airlines: I više od 40 godina nakon osnivanja kompanije, tzv. Nebeski cvijet i dalje je jedan od najljepših i najprepoznatljivijih logotipa koji krstare nebeskim prostranstvima.

15. Air New Zeland: Sa svojim plavo-bijelim dizajnom i cvijetom nacrtanom u stilu Maora, starosjedilaca ove otočke zemlje, ovi avioni predstavljaju pravi odmor za oči.