Putovanja
0

Ovako kandidatkinja za gradonačelnicu Pariza želi "oživjeti" napuštene stanice metroa

Klix.ba
Kandidatkinja za gradonačelnicu Pariza, Nathalie Koziuscot-Morzet je odlučila privući glasače otkrivanjem svojih planova da od napuštenih stanica metroa napravi nešto zaista korisno. Među njenim skicama je i bazen napravljen u napuštenoj stanici.

Ukoliko Nathalie postane gradonačelnica, ona će postati prva žena na toj poziciji u historiji Pariza. njen adut u toj borbi je svakako plan oživljavanja stanica metroa i njihovo pretvaranje u nešto funkcionalno i korisno. U saradnji s arhitektima Manalom Rachidijem i Nicolasom Laiseneom je osmislila nekoliko projekata u kojim bi se stanice metroa pretvorile u bazen, teatar, restoran, umjetničku galeriju i noćni klub. To su samo neki od projekata koje ona namjerava predstaviti i na kraju i realizirati ukoliko u martu bude izabrana za gradonačelnicu.

Neke stanice metroa su zatvorene jer više nisu potrebne, dok druge nikada nisu ni završene, jer cesta iznad njih nikad nije napravljena. U Parizu postoji osam napuštenih stanica metroa, a to su Champ de Mars, Arsenal, Porte Molitor, Haxo, Croix Rouge, Porte des Lilas, San Martin i Martin Nadaudso.