Putovanja
7

Otok na kojem je snimljena najljepša scena Star Warsa u centru svađe

Klix.ba
Uspjeh posljednjeg nastavka sage Star Wars (Ratovi zvijezda) izazvao je rasprave o udaljenom otoku na kojem je snimljena najljepša scena kultnog filma i pitanja da li bi trebalo omogućiti posjete toj lokaciji koja se nalazi na listi UNESCO-ove baštine.

Na otoku Skellig Michaelu u blizini Irske nalaze se ostaci nekadašnjeg manastira izgrađenog u periodu između šestog i osmog stoljeća. Do njih vode brojne stepenice, što se vidi i u filmu. Pogled koji se pruža na okolinu je nevjerovatan, te nije ni čudo da je izabran za snimanje posljednje scene nastavka "Sila se budi". S obzirom da je cijeli proces snimanja držan u tajnosti, stanovništvu je rečeno da se snima dokumentarni film.

Nakon što je otkriveno da je Hollywood stigao na ovaj dio Irske, uslijedile su i brojne posjete ljubitelja Ratova zvijezda, a javili su se i kritičari. Objavljena je i reklama sa logom Star Warsa i napomena da su Vikinzi zauzeli taj otok 823. godine uz pitanje: "Šta je sljedeće? Stormtroopersi?".

Polemike o tome može li i kako jedna zaštićena lokacija izaći na kraj sa tolikim prilivom turista sve su glasnije. Turistički operateri i vlasnici hotela u obližnjem Portmageeu, odakle turisti odlaze brodovima na Skellig Michael, traže od irske vlade da produži period u godini kada je dozvoljen dolazak turista.

Na drugoj strani postoji bojazan da bi arheološka i ekološka blaga otoka mogla biti uništena, a posebno ugrožene zaštićene kolonije galebova, te kolibe koje su nekada koristili monasi.

Holivudska ekipa snimila je ovdje 2014. godine završnu scenu nastavka "Sila se budi" u kojoj heroina Rey konačno pronalazi Skywalkera, kojeg glumi Mark Hamill. Otok su ponovo posjetili prošle godine snimajući osmi nastavak filma Star Wars.

Nakon najezde ljubitelja filmske sage u nadi da će odati počast Jedi ratnicima, vlada je donijela odluku o ograničenju broja posjetilaca otoka na 180 dnevno u periodu od maja do oktobra i to kada vremenski uslovi omogućavaju plovidbu brodovima.

Ugostitelji nisu zadovoljni i traže da se taj period produži i na april i novembar jer zainteresovani stalno zovu da bukiraju smještaj i ture brodovima.