Putovanja
0

Otkriven tajanstveni grad ispod Aleksandrije

Sarajevo-x.com
Aleksandrija - satelitski snimak
Aleksandrija - satelitski snimak
Grad Aleksandriju osnovao je Aleksandar Veliki nakon što je poharao Egipat u želji da osvoji cijeli svijet. No naučnici su sada ispod vode otkrili obrise novog grada koji se nalazio na mjestu Aleksandrije 700 godina prije, otprilike u vrijeme Homerove Odiseje.

Naučnici su istraživanjem otkrili obrise grada ispod vode koji datira iz perioda Homerove Odiseje. Naučnici smatraju da je ovaj misteriozni grad bio polazna baza za izgradnju Aleksandrije, a da bi otkrivanje tog grada uveliko pojasnilo saznanja o antičkom svijetu, prenosi LiveScience.

Poznato je da je Aleksandrija izgrađena 332. godine prije nove ere, na obali Mediterana i to na mjestu već postojećeg grada Rhakotis. Za ovaj grad istoričari, arheolozi i drugi naučnici smatraju da je bio najveći ribarski centar regiona.

"Aleksandrija je izgrađena na već postojećem gradu koji je zakopan duboko u zemlju. Mi još nismo svjesni važnosti ovog otkrića jer ga ne vidimo. Ništa konkretnije se prije nije znalo o antčkom gradu Rhakotis", izjavio je Jean-Daniel Stanley Stanley, naučnik koji je otkrio obrise grada.

On i njegove kolege sa Smithsonianskog Nacionalnog muzeja Prirodne historije koristili su posebnu metodu vibrirajućih cijevi kako bi uspjeli ispod vode skidati naslage sa nekadašnjeg grada.

Istražitelji smaraju da je Aleksandar Veliki bio vrlo mudar u vezi s izgradnjom Aleksandrije jer je mjesto koje je izabrao bilo najljepše i najpogodnije na Mediteranu. "Nema mnogo mjesta na egipatskom dijelu Mediterana gdje je obala tako glatka. Ovo bi bilo najbolje mjesto za napraviti luku. Ovo se područje čak spominje u Homerovoj Odiseji. Tamo se o njemu govori kao o Pharosu - zaljevu sa dobrim mjestima za usidravanje", izjavio je Stanley.

Ovaj predio, smatraju naučnici, je mogao biti "raj na zemlji" za stare Grke, Feničane i ostale okolne narode. Daljnja istraživanja bi mogla bar malo osvijetliti i osvježiti nekolicinu podataka koje naučnici imaju iz ovog perioda.

"O narodu koji je ovdje živio još uvijek se ništa ne zna", dodao je Stanley.