BiH kao preporučena destinacija
0

"Otiđite sad. Kad sve proradi, to više neće biti avantura"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Renomirani američki turistički časopis Condé Nast Traveler, u svom aprilskom izdanju donosi specijalni dodatak "15 mjesta koja treba posjetiti odmah“, a među tim preporučenim svjetskim destinacijama je i Bosna i Hercegovina.

Izbor je napravljen uz pomoć eksperata za putovanja, akademika, ekonomista i drugih analitičara koji analiziraju brojke i procjenjuju činjenice.

Condé Nast Traveler navodi i razloge zbog kojih BiH treba posjetiti baš sada - "zbog skijanja kroz planinske pejzaže koji su zapanjili svijet tokom Zimske olimpijade 1984. godine".

"Zašto otići sad: Kad sve opet proradi, to više neće biti avantura. Poput drugih zemalja iz regije koje se nadaju da će i njihov turizam krenuti stopama turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori, BiH ima dosta potencijala, ali i dugačak put pred sobom. Ono što ovu balkansku naciju čini posebnom je to što je nekada davno bila toliko poznata po svojim prirodnim ljepotama i skijalištima, da je njen glavni grad Sarajevo, bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine...", navodi se u ovom časopisu.

Dodaje se da je prošle godine, 12,7 miliona dolara vrijedan skijaški lift obnovljen na Jahorini, jednoj od najvećih olimpijskih ljepotica, te novi hotel "Han“ u podnožju druge olimpijske ljepotice, Bjelašnice.

"Ako se investiranje nastavi, možemo očekivati da udio Sarajeva u oblasti skijaškog turizma znatno poraste“, izjavio je urednik SnowSphere.com, britanskog online magazina posvećenog zimovanjima Sam Baldwin.

"Posjetitelji će na skijaškim stazama naići na neke neuređene dijelove, ali će također otkriti jeftino skijanje i mogućnost da doprinesu oporavku jedne nacije. Najbolji način transporta: Washington Dullesom do Sarajeva preko Minhena Lufthansom", dodaje se u prilogu.

Condé Nast Traveler donosi reportaže o različitim popularnim i egzotičnim lokacijama, te preporučuje turističke destinacije, hotele, najbolji način transporta i putničke agencije. Ocjene proizilaze prvenstveno iz godišnjih anketa čitatelja, na temelju priznanja objavljenih tokom cijele godine, te niza drugih istraživanja.

Preporuka Condé Nast Travelera predstavlja snažnu pohvalu u industriji putovanja, saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.