Restauracija tornja u Pisi
0

Osam godina skidali so, golublji izmet i grafite turista

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Marco Bertini je jedan od restauratora koji obavlja završne radove rekonstrukcije tornja u Pisi. U ovom osmogodišnjem projektu cilj je bio ukloniti morsku so, izmet golubova, te grafite koje su iza sebe ostavili brojni turisti. Skele će s tornja biti skinute početkom sljedeće godine, javlja AFP.

Toranj u Pisi je od Mediteranske obale udaljen samo dvanaest kilometara, tako da je vrlo često na udaru snažnih oluja. Njegovi široki i otvoreni lukovi također pružaju zaklon radnicima tokom ljetnih vrućina u Toskani.

"Uslovi su vrlo često ekstremni. Nekada smo prisiljeni da radimo na velikim vrućinama, ali svoj posao radimo uz ljubavi", rekao je Bertini.

Tim od deset radnika je osam godina i tri mjeseca čistio 24.424 kamena bloka koji čine toranj visok 56 metara. Nekada su radili i noću.

"Kameni blokovi su bili u užasnom stanju, najviše zbog zagađenosti zraka, iako su i turisti kao i golubovi dijelom odgovorni za to", objasnio je Anton Sutter koji je pohađao školu za restauraciju umjetničkih dijela u Pisi prije dvadeset pet godina.

Prepoznatljivi žućkasti kamen od kojeg je toranj izgrađen potiče iz kamenoloma San Giuliano.

"Stubovi su ukrašeni motivima poput cvijeća, jezivih lica i crtežima životinja. Morska so nošena vjetrom i kišom se nakupljala na određenim mjestima zbog nagnutosti tornja te uzrokovala veću štetu. Odstranili smo beton korišten u prethodnim restauracijama i očistili izmet golubova, uklonili smo grafite i otiske ruku koje su ostavili turisti pokušavajući održati ravnotežu penjući se krivudavim stepenicama do vrha tornja", dodao je Sutter.

Legenda kaže da je gradnja tornja započela 1173. godine kada je bogata žena oporukom ostavila šezdeset novčića gradu u svrhu izgradnje zvonika.

Nakon što su izgrađena tri sprata, toranj se počeo naginjati, te je utonuo u zemlju na jednoj strani. Iako su arhitekti i inženjeri pokušavali da ga stabilizuju, toranj se nastavio naginjati.

Toranj u Pisi je 1987. godine pod zaštitom UNESCO-a. Zbog straha da će se srušiti, za javnost je zatvoren 1990. godine.

"Toranj se skoro potpuno srušio, ali smo srećom uspjeli da zaustavimo naginjanje i stabilizujemo ga. Potpuno je siguran u sljedećih 200 godina", rekao je Giuseppe Bentivoglio iz organizacije "Opera Primaziale" koja čuva toranj.

Ova historijska građevina je ponovo otvorena za javnost 2001. godine. Turisti su je posjećivali i tokom restauracije. Cilj je bio privući što više ljudi kako bi se skupila novčana sredstva. Do sada je utrošeno sedam miliona eura. Toranj godišnje posjeti oko milion turista.