Putovanja
68

Od norveških fjordova do plaža Mijanmara: Destinacije koje će vas oduševiti u 2015.

Klix.ba
Kraj godine vrijeme je da se počne razmišljati o novim, atraktivnim destinacijama koje još niste posjetili. Business Insider je na osnovu glavnih razvojnih projekata, kulturnih trendova, te poznatih festivala napravio listu destinacije koje će u sljedećoj godini biti među najpoželjnijim za posjetiti. Izdvajamo neke od najzanimljivijih.
Japan
Japan

Japan

Od razornog cunamija 2011. godine Japan je postao prava turistička meka. Vlada je veoma brzo vratila pogođena područja u prvobitno stanje i pokrenula veliku kampanju kako bi privukla posjetioce. Iako je do sada bila jedna od najskupljih destinacija, ova zemlja se suočava sa slabljenjem svoje valute što je dovelo do pojeftinjenja turističkih aranžamana.

Lima
Lima

Lima

Glavni grad Perua polako gradi status grada u kojem se jedu najbolja jela na svijetu. Čak osam od 50 najboljih svjetskih restorana je upravo ovdje. Dobra hrana u kombinaciji s bogatom historijom i tradicijom je pun pogodak za svakog ko želi iskusiti nešto novo.

Norveška
Norveška

Norveška

Jezera, vodopadi, planine i fjordovi ovdje će vas ostaviti bez daha. Bajkoviti prirodni pejzaži ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, a otkako je prikazan film "Frozen" broj turista je povećan za 40 posto. Radnja filma smještena je u zamišljenom kraljevstvu Arendelle čija priroda je očaravajuća, no, imajući u vidu da je norveški Bergen bio inspiracija za Arendelle, onda i ne čudi što je Norveška postala destinacija broj jedan među ljubiteljima ovog filma.

Iran
Iran

Iran

Ova zemlja će u skorijoj budućnosti postati turističko žarište Srednjeg istoka. Relaksiranje odnosa između Irana i zapadnih zemalja uveliko je doprinijelo porastu broja turista. Međutim, ova zemlja ima šta za ponuditi - antički gradovi, prekrasne džamije, prirodni pejzaži samo su neke od njenih prednosti.

Berlin
Berlin

Berlin

Njemačka metropola je i do sada bila veoma popularna među onima koji vole moderne i urbane sredine, a tako će biti i sljedeće godine. Posljednjih godina je Berlin veoma popularan među hispterima, a njih neće nedostajati ni u budućnosti, jer ovdje mogu naći brojne sadržaje.

Vilnius
Vilnius

Litvanija

Do 2015. Litvanija će se pridružiti porodici zemalja EU, te će putovanja u ovu zemlju biti pojednostavljena. Glavni grad Vilnius nudi mnoštvo sadržaja, a historijski centar je pod zaštitom UNESCO-a. Brojni muzeji i dvorci prepuni blaga mogu se naći širom zemlje.

Firenza
Firenza

Firenza

Talijanski grad je nedavno proglašen najboljom destinacijom za turiste, te se i u 2015. očekuje veliki priliv stranih gostiju. Pravi historijski dragulj prepun je nevjerovatnih muzeja, galerija, prodavnica i restorana. Glavna gradska katedrala Duomo je kultna atrakcija Firenze, ali tu je još mnoštvo svjetski poznatih atrakcija kao što su muzej Uffizi, zatim Accademia, koja je dom Michelangelovog Davida, te Ponte Vecchio.

Sjeverna Irska
Sjeverna Irska

Sjeverna Irska

Lokacija na kojoj je snimljena peta sezona "Igri prijestolja" će sasvim sigurno privući veliki broj fanova ove serije. Ova zemlja prepuna je prirodnih čuda i srednjevjekovnih dvoraca.

Mijanmar
Mijanmar

Mijanmar

Ova zemlja je prije nekoliko godina otvorila vrata turistima nakon dugog perioda izolacije. Od tada je polako krenula izgradnja infrastrukture, novih hotela i stambenih objekata. Pred Mijanmarom je dug put, ali to ne sprečava milione putnika iz cijelog svijeta da posjećuju ovu zemlju. Ono što Mijanmar izdvaja od ostalih zemalja je obala duga više od dvije hiljade kilometara i neke od najljepših plaža u ovom dijelu svijeta.

Ljubljana
Ljubljana

Slovenija

Malu zemlju koja se nalazi "u sendviču" između Italije, Hrvatske, Mađarske i Austrije turisti još uvijek nisu u potpunosti otkrili. Slovenija je lijepa zemlja sa sjajnom hranom, historijskim gradovima i očaravajućim krajolicima i jedna je od najjeftinijih zemalja za turiste u Evropi.