Putovanja
113

Novinari svjetskih putopisnih magazina u posjeti BiH naučili reći "Hvala, nisam gladan"

Klix.ba
(Foto: Olja Latinović)
U okviru programa "Via Dinarica Press Trip", koji je održan u prvoj polovini jula ove godine, organizacija Terra Dinarica ugostila je četiri novinara iz različitih svjetskih outdoor magazina i medija, koji su došli sa namjerom da upoznaju Bosnu i Hercegovinu i naše potencijale u planinskom i avanturističkom turizmu.

Novinari iz Outdoor Activa, German Outdoor Magazina i Adventure Journala, te najpoznatija putopisna blogerka na Balkanu The Blonde Gypsy, obišli su Prenj, Čvrsnicu, Bjelašnicu, Treskavicu, Zelengoru, Sarajevski Ozren i Maglić, boravili u Lukomiru, u selu Ljuta i Jelašcima, te uživali u raftingu Neretvom.

"Sva mjesta koja smo obišli su nevjerovatna, a posebno je bilo zanimljivo probati specijalitete lokalne kuhinje, te upoznati različite kulture na mjestima koja smo obilazili", kazao je Florian Sanktjohanser, novinar poznatog German Outdoor Magazina, jednog od "top tri" outdoor magazina u toj zemlji.

Adventure Journal, jedan od najcjenjenijih avanturističkih web-portala u SAD-u, mjesečno ima blizu 800.000 posjetilaca, a njemački Outdoor Active čak i dva miliona osoba iz različitih evropskih zemalja.

"Naši su se ljudi još jednom pokazali kao vrhunski domaćini, a novinari su spontano naučili reći i 'hvala, nisam gladan' na našem jeziku, što je, valjda, dokaz 'specifičnog' odnosa prema gostima. Šalu na stranu, vrlo smo zadovoljni posjetom i sa nestrpljenjem očekujemo autorske članke novinara", kažu za Klix.ba iz organizacije Terra Dinarica.

Press Trip je organizovan u okviru projekta "Via Dinarica u BiH: Procjena i razvoj kapaciteta", koji finansiraju USAID i UNDP, a provodi Terra Dinarica. Svrha ovog događaja je međunarodna promocija potencijala održivog turizma i razvoja u BiH, sa posebnim akcentom na avanturistički, planinski i seoski turizam.

U očekivanju autorskih članaka novinara koji su posjetili našu zemlju, u galeriji pogledajte neke od fotografija koje će vam dočarati ambijent i atmosferu ovog Press Tripa.