Putovanja
317

Nova monografija Naima Logića: Svih sedam najviših vrhova kontinenata

Klix.ba
Knjiga Naima Logića "Svih sedam najviših vrhova kontinenata" će biti predstavljena u amfiteatru Općine Stari Grad u utorak sa početkom u 19 sati. Uz jedinstvene slajdove sa krovova svih kontinenata svijeta promotori knjige biće Muhamed Gafić, Slobodan Stajić i Kenan Muftić.

Naim je prvi državljanin BiH koji je uspio izaći na najviše planine svih sedam kontinenata svijeta i time kompletirao, među planinarima veoma cijenjeni izazov "Sedam vrhova" ("Seven Summits Challenge"). Izazov je ustanovljen 1985. godine, a za ovih 30 godina uspjelo ga je kompletirati svega oko 400 ljudi. Godine 1974. Naim je bio polaznik Sarajevske škole alpinizma, a 1976. je stekao zvanje registrovanog alpiniste. Dobitnik je Zlatne značke Planinarskog saveza BiH i specijalnog priznanja Sportskog saveza BiH. Osim što je istaknuti planinar i alpinista, Naim Logić je i doktor elektrotehničkih nauka. Trenutno živi i radi u Feniksu u Arizoni.

Na put po krovovima kontinenata svijeta dug 9 godina i 11 dana krenuo je od Akonkagve (6.962 m - Južna Amerika) i Kilimandžara (5.895 m - Afrika), te na skijama od Elbrusa (5.642 m - Evropa) i Denalija (6.194 m – Sjeverna Amerika) stigao 2012. godine i do Mt. Everesta (8.850 m - Azija) najviše planine svijeta. Svoj put iz srca Bosne i planine Perun, na koju je izašao kao šestogodišnjak, opisao je u knjizi “Od Peruna do Everesta” i koju je objavio prije dvije godine. Međutim, na vrh planine se ne može "pasti s neba". Za kompletan ugođaj osvajanja vrha planine, pristup vrhu i povratak s vrha izuzetno su važni. Kako Naim u knjizi kaže: “Osvajanjem vrhova čovjek hrani vlastiti ego, a putovanjima do vrhova hrani svoju dušu”.

Slijedio je uspon na Piramidu Karstens (4.884 m - Australazija) u srcu džungle Papue naseljene poludivljim plemenima sa posjetom mjestima za koja mnogi od nas nisu ni čuli da postoje. Kulminacija je bila ovogodišnji izlazak na Mt. Vinson (4.897 m - Antarktika) u ambijentu iskonske ljepote netaknute prirode sa nepreglednim zaleđenim prostranstvima na koje ljudska noga još nije ni kročila. Uzbuđenja na pretek, koje vrijedi i vidjeti i saslušati.

Promocija je dogovorena i u Varešu (7. septembra), Zenici (9.septembra), Tuzli (10. septembra) i Mostaru (11. septembra).