Centri biznisa i kulture
0

Njujork i London su vodeći svjetski gradovi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njujork i London su i dalje vodeći svjetski gradovi, pokazalo je globalno istraživanje konsultantske kuće ''A.T. Kearney''.

Njujork je osvojio prvo mjesto na listi s obzirom da je to svjetski centar biznisa i komunikacija. London, koji je drugi, nosi titulu grada s najvećim ljudskim potencijalom i najbogatijim kulturnim životom.

Ove gradove, globalne centre biznisa i kulture, nije uspjela poljuljati ni ekonomska kriza. Očekivano ih slijede gradovi Tokio, Pariz, Hong Kong, Čikago, Los Anđeles, Singapur, Sidnej i Seul - koji dominiraju podjednako u poslovnim aktivnostima i kvalitetu života, pokazalo je istraživanje "Indeks vodećih svjetskih gradova 2010".  

Grad s najviše međunarodnih organizacija, ambasada, konzulata i održanih političkih konferencija je Vašington, a u odnosu na 2008. godinu jedino novo ime među top 10 svjetskih gradova je Sidnej.

"Ovogodišnji rezultati pokazuju da veliki svjetski gradovi postaju sve globalniji. Proces globalizacije, simbolizovan kretanjem novca, dobara, ljudi, ideja i poslova, te brzinom komunikacija, transakcija, ljudi i kapitala, postaje sve izraženiji'', rekao je partner i potpredsjednik konsultantske kuće "A.T. Kearney", Branko Žibreta.

Iako je očekivano, dodao je on, da će finansijska kriza značajno izmijeniti raspored najboljih u odnosu na istraživanje provedeno prije dvije godine, pokazalo se da vodeći gradovi poput Njujorka i Londona najbolje odolijevaju krizi.