U posjeti engleskoj prijestolnici
14

Njegovo veličanstvo London: Grad koji morate posjetiti

Piše: Aida Džaferović
Pogled na London iz aviona (Foto: Klix.ba)
Želite obići neka od najvažnijih znamenitosti naše planete, posjetiti mjesta na kojima se stvarala svjetska historija ili ste više osoba koja preferira nezaboravan noćni provod ili kvalitetan šoping. Šta god da odaberete, London je savršena destinacija za sve. Jedno je sigurno - u engleskoj prijestolnici ćete se osjećati kraljevski.

Naš boravak u Londonu je bio kratak, ali sasvim dovoljan da nas ovaj veličanstveni grad naprosto očara te da već počnemo planirati sljedeću posjetu.

Na putu od aerodroma Heathrow do centra grada od ljubaznih domaćina saznajemo da London ima 8 miliona stanovnika, a njihov broj je u konstantnom porastu zbog stalnog priliva imigranata.

Grad je to koji se suočava s nedostatkom prostora za život pa se tako svaki raspoloživi objekt pretvara u stambene prostorije od čijih cijena se i imućnijim stanovnicima zavrti u glavi. Već pri toj prvoj vožnji kroz grad jasno nam je da on nikada ne spava, sve naprosto vrvi. London je jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija koju godišnje posjeti oko 17 miliona turista.

Ne čude te brojke kada se uzme u obzir da je to grad bogate historije, raskošne kulture, pun života, tradicionalan i moderan u isto vrijeme, grad koji vam pruža puno više nego što to možete i zamisliti.

Nedostatak životnog prostora

U englesku prijestolnicu smo stigli u petak poslijepodne kao gosti manifestacije Jameson Empire Awards. Zbog obaveza prema organizatoru, tog dana nismo uspjeli otići u razgledanje, no kada je osvanulo subotnje jutro u tome nas ništa nije moglo spriječiti iako je vrijeme bilo izuzetno hladno.

Šetnju smo počeli u ulici Regent (Regent Street) koja je uz Oxford Street, koja se nalazi u neposrednoj blizini, raj za šopingholičare. Ovdje ćete naći prodavnice svih svjetskih brendova. Zanimljivo je da je svaka zgrada u ovoj ulici uvrštena na listu objekata čija je arhitektura posebna ili je od historijskog značaja.

Iako su šareni izlozi bili primamljivi nismo željeli gubiti vrijeme na šoping pa smo se zaputili dalje i vrlo brzo se našli na Oxford Circusu, izuzetno prometnoj raskrsnici na kojoj se križaju Regent i Oxford ulice. Gužva u ovom dijelu grada ne jenjava ni u kasnim večernjim satima.

Sljedeća raskrsnica bio je Piccadilly Circus. Dizajnirao ga je John Nash 1819. godine. Poznato je londonsko obilježje i uobičajeno mjesto susreta. Statua Erosa, podignuta u znak sjećanja na grofa od Shaftesburyja, krasi njegov centralni dio. Piccadilly Circus čine prepoznatljive neonske reklame, koje obilježavaju dio grada namijenjen zabavi. Kažu da je Piccadilly londonski Times Square, a njegova blješteća svjetla se gase samo u posebnim prilikama pa je tako Piccadilly bio u mraku 1997. godine kada je poginula princeza Diana.

Sljedeća naša stanica bila je Buckinghamska palača, službena rezidencija britanske kraljevske porodice sagrađena prije 300 godina. Ispred se nalazi spomenik kraljici Victoriji prvoj vladarici koja je živjela u palači.

Zadivljujuća zdanja

Prostor ispred kraljevske rezidencije prepun je turista, a svi žele vidjeti jedno - smjenu kraljevske straže. Kažu da je to ceremonija koju ne smijete propustiti ako ste u Londonu. No tog dana, na razočarenje nekoliko hiljada ljudi, nije se održala.

Ako ste se već umorili predahnite u predivnom St. James parku koji se nalazi prekoputa. Naravno, ukoliko je lijepo vrijeme.

Nekoliko metara od Buckinghamske palače naići ćete na Churchillov muzej i podzemni ratni kabinet. Za razliku od većine muzeja u Londonu za ulazak u odaje u kojima se stvarala svjetska historija morat ćete izdvojiti 17 funti (20 eura)

U istom nizu je još jedna atrakcija čija bogata historija privlači na hiljade turista - Muzej konjice. Ako želite, možete se fotografirati pored straže konjičke garde, ali ne očekujte od njih nikakvu reakciju.

Kao i svim turistima u Londonu, naša sljedeća destinacija je bio Westminster Hall ili House of Parliament.

Očarat će vas pogled na ovo impresivno zdanje. Središte je to političkog života Velike Britanije u kojem zasjedaju oba doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva (House of Lords i House of Commons).

Zgrada je 1834. uništena u požaru, ali je, poštujući originalni stil ponovno sagrađena. Godine 1987. godine raskošno gotičko zdanje je uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Ako imate vremena da čekate u redu, za 20 funti (24 eura) možete obići i unutrašnjost, odnosno samo jedan njen dio jer palača ima preko 1.000 prostorija.

Njen sat-toranj, po svom zvonu prozvan Big Ben, je postao jedan od najprepoznatljivijih obilježja Londona, ali i cijelog Ujedinjenog Kraljevstva. To je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu.

Inače, za svako mjesto koje želite posjetiti u Londonu potrebno vam je strpljenje jer su redovi ispred svake od značajnijih kulturno-historijskih objekata, muzeja, galerija i drugih atraktivnih lokacija kilometarski.

Odmah prekoputa Westminsterske palače je još jedna znamenitost koju ne smijete propustiti - Westminsterska opatija. Još jedno gotičko zdanje mjesto je krunidbe, kraljevskih vjenčanja i posljednjih ispraćaja.

Tu su se vjenčali princ William i Kate Middleton, tu je kraljica Elizabeth sklopila brak sa suprugom Phillipom, a tu se nacija oprostila od svoje kraljevske miljenice, princeze Diane. U njoj je pokopano 17 monarha i 3.000 istaknutih osoba, među kojima su Isaac Newton i Charles Darwin.

London Eye - atrakcija broj jedan

I pored svih ovih znamenitosti od civilizacijskog značaja, londonska atrakcija broj jedan je London Eye (Londonsko oko). Riječ o najvećem panoramskom točku na svijetu s čijeg vrha London vidite kao na dlanu, naravno, samo ako nije oblačno i kišovito kao što je bilo u našem slučaju.

Londonsko oko ili Milenijski točak izgrađen je 2000. godine kao svojevrstan spomenik mileniju. Njegova visina je 135 metara, vožnja u kabinama traje pola sata i veoma je ugodna. Ulaznica košta 20 funti, a čekanje u redu može potrajati i do par sati. No, nema nervoze ni ljutnje. Svi mirno stoje i čekaju da uđu u kabinu.

U Londonu ne smijete propustiti posjetu nekom od brojnih muzeja i galerija koje čuvaju neprocjenjivo blago. Ilustracije radi, samo Britanski muzej ima preko osam miliona eksponata i jedan je od najvećih i najbogatijih na svijetu.

Nažalost, zbog nedostatka vremena uspjeli smo posjetiti samo Muzej nauke i Muzej Victorije i Alberta, nazvan po britanskom kraljevskom paru, princu Albertu i kraljici Victoriji.

Muzej nauke vas vodi kroz čarobni svijet razvoja nauke i tehnologije kroz vijekove, prostire se na sedam spratova i ima kolekciju od preko 300.000 predmeta među kojima su najstarija očuvana parna lokomotiva, prvi mlazni motor, rekonstrukcija modela DNK Francisa Cricka i Jamesa Watsona, prvi prototip 10.000-godišnjeg sata, dokumentaciju prve pisaće mašine....i još mnogo eksponata koji svjedoče izumiteljskim dostignućima iz svih sfera nauke.

Muzej Victorije i Alberta nalazi se odmah prekoputa, a njegova kolekcija umjetnina iz cijelog svijeta će vas očarati. Neki od eksponata datiraju još od samog početka civilizacije. Ovdje ćete vidjeti zbirke slika velikana umjetnosti, keramike, odjeće, stakla, nakita, namještaja, skulptura...Jednom riječju - zadivljujuće i nepregledno.

Budite pažljivi s fotografiranjem jer je u većini galerija ono strogo zabranjeno. London ima još obilje blaga koja se čuvaju u brojnim drugima muzejima i galerijama.

Savršeno organiziran javni prijevoz

Iako je London zaista veliki grad, nemojte se plašiti da ćete se izgubiti. Na svakom ćošku nalaze se mape s jasnim uputstvima gdje se nalazite i u kojem pravcu da idete, a ako se i desi da zalutate, stanovnici ovog grada su toliko ljubazni da će uraditi sve da vam pomognu da se vratite na pravi put.

Ritam grada ćete najbolje osjetiti ako se odlučite za pješačenje, no ako vas savlada umor možete uskočiti u jedan od kultnih crvenih dvospratnih autobusa "double-deckera" čija mreža je veoma razgranata.

Karta za jednu vožnju košta 2,40 funti (2,80 eura). Drugi vid prijevoza je londonska podzemna željeznica poznatija kao "tube". To je najstariji metro na svijetu, a funkcionira savršeno, no kao i sve ostalo u engleskoj prijestolnici papreno je skup. Za kartu ćete morati izdvojiti od 4 funte (4,70 eura) pa nadalje.

Ako planirate duži boravak u Londonu, svakako se raspitajte o povoljnijim uvjetima javnog prijevoza, poput višednevnih karata za sve prijevoze.

London je po mnogo čemu zaista magičan grad o kojem ćete razmišljati dugo nakon posjete i smišljati načine kako da mu se ponovno vratite, jer je ostalo toliko toga za vidjeti i barem nakratko biti dijelom jedne fascinantne kulture koja je oblikovala i danas oblikuje našu zbilju.