Putovanja
18

Ni Pariz ni Kopakabana: Sedam "nepoznatih" magičnih mjesta koja zovu da ih posjetite

Klix.ba
Pored ustaljenih gradova i plaža poput Pariza i Kopakabane, naša planeta krije jednako uzbudljiva, ali manje poznata turistička odredišta.
Milford Sound, Southland, Novi Zeland (Joan Campderros-i-Canas)
Milford Sound, Southland, Novi Zeland (Joan Campderros-i-Canas)

Milford Sound, Southland, Novi Zeland

Ovaj fjord je nazvan "osmim svjetskim čudom", a nalazi se na jugozapadu države. Svoju kulminaciju popularnosti doživio je tek nedavno, a njegova prednost jeste što predstavlja predivnu destinaciju kroz čitavu godinu.

Ushguli, Gruzija (Deguonis)
Ushguli, Gruzija (Deguonis)

Ushguli, Gruzija

Riječ je o zajednici sela koja predstavljaju najvišu naseljenu tačku u Evropi. U njima se nalaze spomenici kulture pod zaštitom UNESCO-a koji su stari gotovo 900 godina. Na nadmorskoj visini od 2.400 metara ovo jedinstveno mjesto na planeti moguće je posjetiti samo tokom najtoplijih šest mjeseci.

Vulkan Kelimutu, Indonezija (WHL Travel)
Vulkan Kelimutu, Indonezija (WHL Travel)

Vulkan Kelimutu, Indonezija

Tri jezera Kelimutu nalaze se na samom vrhu istoimenog vulkana, a njihova karakteristika je nevjerovatna razlika u boji vode koja se mijenja tokom cijele godine. Lokalno stanovništvo vjeruje da su jezera zapravo mjesta počinka njihovih predaka.

Great Smoky, Tennessee (Tom Bricker)
Great Smoky, Tennessee (Tom Bricker)

Great Smoky, Tennessee

Nacionalni park Great Smoky je savršeno daleko mjesto za najveće ljubitelje prirode. Vodopadi, magično drveće, kanjoni i pogledi sa visokih tačaka pružaju iskustvo koje nećete htjeti zaboraviti. Za one koji ne žele da riskiraju, tu su naselja koja pružaju dobru ponudu soba i kabina.

Mrtvo more, Izrael (Christian Haugen)
Mrtvo more, Izrael (Christian Haugen)

Mrtvo more, Izrael

More na granici Izraela, Palestine i Jordana je jedno od jedinstvenih vodenih tijela, a zbog činjenice da je drugo najslanije more na svijetu. Iako zvuči čudno, površina mora i njegove obale nalaze se na 429 metara ispod nadmorske visine svjetskih okeana, a zbog svog saliniteta u njemu nema makroskopskih živih bića.

Koyasan, Japan (Hector Garcia)
Koyasan, Japan (Hector Garcia)

Koyasan, Japan

Mjesto japanskih budističkih hramova je možda najbajkovitija lokacija na ovom spisku. Nalazi se u Nacionalnom parku Koya-Ryujin Quasi, a čine ga više od 100 manjih i većih mjesta za molitvu, a upotpunjuju ga spomenici, memorijali, grobovi i gusta šuma.

Mont St. Michel, Francuska (Gianmaria Zanotti)
Mont St. Michel, Francuska (Gianmaria Zanotti)

Mont St. Michel, Francuska

Misteriozno i impresivno ostrvo na obalama Normandije je nešto što ne biste trebali zapostaviti. Selo je izgrađeno u gotskom stilu, a predstavlja UNESCO-ovo svjetsko kulturno naslijeđe. Njegovi stanovnici su monasi i turisti.