Putovanja
6

Nevjerovatni otoci za koje možda do sada niste čuli

Klix.ba
Otok Papay u Škotskoj
Otok Papay u Škotskoj
Mislili ste da je Britanija jedini otok u blizini obala Evrope? Razmislite ponovo. Tu se zapravo nalazi veliki broj malih otoka - više od 6.000. Mnogi od njih su savršeni za izlete brodom, te odlazak u "divlje" predjele.

Vjerovatno za neke od njih niste ni znali da postoje. Britanski otoci obuhvataju Veliku Britaniju (Engleska, Škotska i Wales), Irsku (Sjeverna Irska i Republika Irska), otok Man i nekoliko hiljada manjih susjednih otoka. Britanski otoci su geografski i ekološki termin, koji se općenito odnosi na čitavo otočje od otočja Shetlanda na sjeveru do otočja Scillyja na jugu, te od otoka Blasket na zapadu do East Anglije na istoku.

Otok Scilly

Udaljen 40 kilometara od okruga Cornwall u Engleskoj. Otok Scilly predstavlja pravi tropski dragulj. Bijele pješčane plaže i azurno more sigurno niisu prva stvar koja se sjetite kada razmišljate o Britaniji, ali Scilly ovoga ima u izobilju. Zahvaljujući strujama koje dolaze preko Atlantika, otok je blagoslovljen s jedinstvenom florom, koja se ne može pronaći nigdje drugo u Velikoj Britaniji. Posjetitelji dolaze na otočje Scilly trajektom ili avionom. Otok možete istražiti i pješice ili biciklom.

Otok Farne

Ovaj spektakularni otok je udaljen nekoliko kilometara od obale Northumberlanda u sjeveroistočnoj Engleskoj je verovatno najfascinantniji otok u ovom dijelu. Naseljen je u 7. stoljeću, a danas je dom visokim Victorijanskim svjetionicima. Otvoren je od marta do oktobra, kada posjetitelji mogu uživati u lokalnom zoo vrtu.

Otok Landy

Na ovom otoku je procvao morski život otkako je zabranjen izlov ribe i jastoga. Zonu zabrane ribolova predložilo je Odbor za morsko ribarstvo pokrajine Devon i ekološka uprava British Nature kao bi se smanjio pritisak na riblje fondove i školjaše i obnovio život u moru. Otok Lundi leži sjeverno od obale Devona u Bristolskom kanalu i jedini je morski prirodni rezervat u Engleskoj. Proglašen je i Evropskim zaštićenim područjem zbog očuvanja tamošnjih grebena, podmorskih spilja, plimnih pješčanih sprudova, sivih tuljana i spužvi. Turisti ovdje mogu uživati u ronjenju netaknutih morskih voda.

Otok Rum

Rum je škotsko mali otok. Petnaesti je škotski otok, ali ga naseljava samo oko tridesetak ljudi, koji žive u selu Kinloch na istočnoj obali. Otok je naseljen od 8. milenijuma prije nove ere i pruža neke od najranijih činjenica o ljudskom postojanju na ovim prostorima. Njegove planine su zapanjujuće i nude pogled preko Atlantika i nazad na kopno, dok su tropske netaknute plaže poput onih na Tajlandu ili na Karibima. Automobili nisu dozvoljeni na Rumu, što znači da je tempo života na ovom otoku umjeren i spor.