Putovanja
9

Neobičan projekat umjetnika iz New Yorka: Apokaliptične minijaturne scene svijeta bez ljudi

Klix.ba
Putovanja su precijenjena. Barem tako misle umjetnici iz New Yorka Lori Nix i Kathleen Gerber, koji iz udobnosti svoga stana istražuju neke druge svjetove, stvaraju diorame okruženja u kojem su ljudi izumrli, a priroda preuzela dominanciju nad betonskom džunglom.

Diorame su prozirne slike na prozirnom materijalu koja pomoću umjetnog osvjetljavanja pokazuje promjenjive svjetlosne tonove (dnevne i večernje pejzaže) ili tonove boja (zima, bujno zelenilo), ponekad s likovima u pokretu.

Njihov projekat, odnosno serija diorama, nazvan jednostavno "Grad" započeo je 1999. godine, a umjetnici su dosada izradili više od 30 kompleksnih apokaliptičkih scena, uključujući crkve, biblioteke, muzeje i kasina.

"Ne uživam u fizičkim putovanjima, volim putovanja koja se dešavaju u mojoj glavi, radije stvaram svoje svjetove" rekao je Nix.

Potrebno je od sedam do 15 mjeseci da bi se kompletirala jedna diorama, a Nix je zadužen za boje, reljefe i unutrašnji dizajn. Njegova partnerka zatim radi na sitnim detaljima, i vaja sitne rekvizite, lobanje, svemirska odijela, cipele i životinje.

"Uvijek su me privlačile scene opasnosti i destrukcije. Iskoristio sam za "Grad" svoje trenutno okruženje, New York, a želim da podstaknem ljude da malo više razmišljaju o teškoćama s kojima bismo se mi, ljudska vrsta mogli susresti,i da vode računa o svijetu u kojem živimo", dodao je Nix.