Putovanja
21

Nekada najnaseljenije područje na svijetu od 1974. je otok duhova

Klix.ba
Otok Hashima, poznat i kao Gunkanjima (otok u obliku ratnog broda) je mjesto blizu obale Nagasakija koje u sebi krije cijelu jednu historiju. "Okupiran" je 1887. godine kada je napravljen objekat za rudarstvo podmorskih rezervi uglja, a 1974. godine postao je otok duhova.

Hashima je 17,7 kilometara udaljena od obale Nagasakija. Na njemu se do 1959. godine naselilo više od 5.000 rudara sa svojim porodicama koje su ovaj otok, veličine 12 fudbalskih terena, učinile najnaseljenijim područjem na Zemlji. Bio je to samoodrživi grad-otok.

Četiri decenije nakon što su stanovnici naputili ovaj otok jer je rudnik zatvoren, francuski fotograf Sebastian Tixier ga je posjetio.

"Ovo je unikatno mjesto na svijetu: cijeli grad, potpuno urbanizirani otok, totalno napušten. Kada iz broda uhvatite ljestve i počnete se penjati, osjećate nevjerovatan adrenalin. I kada dođete na vrh zida i grad se prostre ispred vas, ostanete totalno izbezumljeni. Bilo je predivno razmišljati o historijskim slikama ulica koje su bili pune ljudi i vidjeti ih sada potpuno prazne", kazao je za Business Insider.

Tixier je objavio fotografije kao i knjigu o ovom mjestu koje se tek rijetko koristi za potrebe snimanja filmova. Turistička linija prema ovom otoku uspostavljena je tek 2009. godine.