Ima i stvari koje ne žele nazad
0

Ne biste vjerovali šta sve putnici zaboravljaju u avionima

Klix.ba
Menadžer na odjelu "Izgubljeno - nađeno" u aviokompaniji Southwest Airlines ispričao je šta sve putnici ostavljaju nakon letova. Većinom su to sunčane naočale i novčanici, a u odjelu kojim rukovodi Robert Lehr stvari dijele na više i manje vrijedne.

U manje vrijedne spadaju sitnice poput naočala, dekica, novčanika, plišanih igračaka, kesa sa suvenirima, dok u one vrednije spadaju mobiteli, iPadi, iPodi, laptopi, fotoaparati i slično.

Lehr kaže da razumije kako se osjeća svaki od putnika kad shvati da mu nema mobitela, novčanika ili fotoaparata te da je ponosan na svoj i rad svojih kolega koji se trude da pronađu izgubljene stvari.

"Ne možete ni zamisliti šta sve nalazimo. U svom skladištu imamo svaku od stvari koje su dozvoljene za unošenje u avion. Nedavno je tu bilo i odijelo pande. U zavisnosti od doba godine, odnosno praznika, tu su različite stvari. Kad je Mardi Gras, nalazimo gomile perli, maski, zanimljivih naočala, puno suvenira iz New Orleansa. Kad je bila inauguracija Baracka Obame preplavili su nas lutkicama i drugim predmetima kojima su bodrili govornike na konvenciji demokrata. Bilo nam je veoma teško vratiti te stvari, jer ih niko nije želio", ispričao je menadžer Southwesta.

Mnogo je suvenira iz Disneylanda, šešira, pa čak i sombrera, iako Lehr kaže da nikad nije vidio nikoga ko putuje sa sombrerom. Putnici ih obično zaboravljaju u odjeljcima za ručni prtljag.

Najbolji dio posla u odjelu "Izgubljeno - nađeno" su momenti kad stvari nađu svoj put do vlasnika. Neki od njih šalju im i pisma zahvale, posebno parovi kojima su vratili fotografije sa medenog mjeseca ili aparatom zabilježili rođenje djeteta.

"Prije nekoliko mjeseci smo vratili aparat s fotografijama vojnika koje su nastale prije njegove pogibije u Iraku, a porodica je bila presretna što će imati i tu uspomenu. Jedna starija gospođa izgubila je vrijedan nakit koji joj je u nasljedstvo ostavila majka. Uspjeli smo ga naći i vratiti joj, a to joj je mnogo značilo. Vraćanje vrijednih stvari vlasnicima je blagoslov za nas", kazao je Lehr i putnike još jednom podsjetio da pregledaju svoje sjedište i prostor za ručni prtljag prije nego što napuste avion.