Putovanja
0

Napuštena čuda Antarktika: Propali pokušaji čovjeka da ukroti prirodu

Klix.ba
Antarktik se smatra jednim od najnenaseljenijih dijelova planete. Tome doprinose ekstremno niske temperature i noći koje traju po šest mjeseci. Ipak, bilo je i ljudi koji su na ledenom kontinentu pokušali izgraditi naselja.

Naselja su na Antarktiku uglavnom građena u naučne, vojne ili komercijalne svrhe. Međutim, svi koji su imalo cijenili svoje prste i udove ubrzo su pobjegli, a iza sebe su ostavili napuštena naselja.

Stranica za umjetnost i arhitekturu WebUrbanist napravila je listu sedam napuštenih čuda Antarktika, nazivajući ih "najjezivijim gradovima duhova na svijetu".

Kitov zaljev na ostrvu Deception isprva je osnovan kao baza norveško-čileanske kitolovačke kompanije, početkom 20. stoljeća. Napuštena je tokom Velike depresije i zjapila prazna sve dok Britanci nisu, 1944., uspostavili novu bazu.

Stanovnici su pobjegli nakon niza vulkanskih erupcija u '60-im godinama, a kataklizmična erupcija iz 1969. je zatrpala većinu zgrada.

Sovjetski naučnici su 1958. godine postavili istraživačku stanicu na južnoj tački nepristupačnog dijela ostrva. Komunistički pioniri izdržali su čitavih 12 dana prije nego su pobjegli u civilizaciju. Danas je iza njih ostala jedna jedina zgrada, gotovo u potpunosti prekrivena snijegom, i Lenjinova bista.

Luka Grytviken osnovana je 1904. godine na ostrvu Južna Georgija i bila je velika kitolovačka baza te dom za 300 radnika. Ubrzo je tu postavljena i argentinska meteorološka stanica. Kako se populacija kitova gotovo istrijebila, 1966. su luka i stanica napuštene. Na ostrvu se nalazi i grob čuvenog polarnog istraživača Ernesta Shackletona, koji je tu preminuo od srčanog udara.

Na ovom ostrvu osnovana je i luka Leith, 1909. godine, a u njoj se nalazila jedna od sedam najvećih kitolovačkih stanica u okolini. Kako bi se ublažile dosada i usamljenost, luka je sadržala biblioteku, kino i bolnicu. Zatvorena je 1965. godine.

Na ostrvu Stonington, Američka antarktička služba je 1939. uspostavila Istočnu bazu, a nekoliko godina kasnije priključila joj se i britanska baza. Ledeni uslovi prisilili su obje baze na zatvaranje. Britanci su svoju bazu napustili 1975. godine, a ostaci su uklonjeni tokom '90-ih. Američka baza stoji i dan danas.

Britanci su na zaštićenoj obali ostrva Detaille 1956. godine postavili svoju Bazu W, ali nisu razmišljali o činjenici da je doba godine kada su je postavili bilo neobično toplo. Ledene zime su učinile navigaciju gotovo nemogućom. Kada je 1959. stigao brod sa namirnicama, svi uposlenici baze su se spakovali za manje od sat vremena i napustili je. Gotovo sve stvari koje su ostavili su i dan danas tu.

Prošle godine, na kratki period, pojavila se olupina broda Mar Sem Fin, brazilskog istraživačkog plovila nasukanog u vodama zaljeva Maxwell. Valovi su prekrili brod vodom koja se ubrzo zaledila, prepolovila brod i poslala ga na dno plitkog zaljeva. Nakon Godinu dana, vlasnik je uspio da izvuče brod sa dna.