New York
0

Nakon 8 godina otvoren vrh Kipa slobode

FENA
Poslije osam godina pauze, kruna na vrhu Kipa slobode u New Yorku, ponovo je otvorena za posjetioce.

Najviši dio spomenika, koji je poznat i pod nazivom "Sloboda osvjetljava svijet", zatvoren je od septembra 2001. godine.

Američke vlasti su poslije terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar, vidikovac otvorile za posjetioce 2004., ali su procijenile da nije sigurno da to isto urade i s najvišim tačkama statue.

I dok su posjetioci do sada mogli da uživaju samo u pogledu koji se pruža na “Veliku jabuku“ kada se posmatra s podijuma u podnožju tornja, za mjesec dana, poslije osam godina pauze, ponovo se otvara kruna Lady Liberty, prenose u četvrtak agencije.

Donji dio Kipa slobode pušten je u rad 2004., tri godine poslije terorističkih napada, dok su najviše tačke spomenika, kruna i baklja, do danas bile zatvorene.

Kao razlozi navodili su se nemogućnost da se posjetiocima koji bi se peli do vrha osigurala brza i sigurna evakuacija.

Kip slobode nalazi se na ostrvu Elis, koje je još poznato i kao Ostrvo slobode.

Američa Vlada je tu prije više od stotinu godina formirala imigraciono-prijemni centar u kojem je provjeravala hiljade pridošlica, koji su napustili svoje zemlje u potrazi za američkim snom.

Procijenjuje se da su preci više od 40 posto Amerikanaca prošli kroz ostrvo Elis. Kip slobode je najpoznatiji simbol slobode i demokratije na svijetu.

Statua je poklon prijateljstva Francuske građanima SAD-a. Postavljena je 1886. godine a potpuno restaurirana jedno stoljeće kasnije, 1986. godine.