Putovanja
0

Nakon 35 godina Tutankamonovo blago ponovno u Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Blago mladog egipatskog faraona Tutankamona ponovno je u Velikoj Britaniji, 35 godina nakon posljednje izložbe pogrebnih artefakta u ovoj zemlji koja je izazvala veliku senzaciju.
  1. godine gotovo 1,7 miliona Britanaca satima je čekalo u redu kako bi mogli vidjeti spektakl u Britanskom muzeju od kojeg Egipat nije imao nikakve koristi. Ovaj put, 35 godina kasnije postavlja se ista izložba od koje će Egipat svakako imati koristi.

Izložba je postavljena u izložbenom prostoru O2 u Greenwichu, a svečano otvaranje je zakazano za četvrtak. Ulaznice su čak 30 puta skuplje od ulaznica za prošlu izložbu, tačnije ulaznica košta 23 eura. Egipat će ovaj put dobiti tri četvrtine od iznosa svake prodane ulaznice za izložbu koja će biti otvorena za javnost do augusta 2008. godine.

"Nema više besplatnih obroka. Ova i sljedeća izložba koja će se održati u narednih pet godina osigurat će 140 miliona dolara za Egipat s ciljem otvaranja novih muzeja", izjavio je za Reuters Zahi Hawass, predsjednik egipatskog Vrhovnog savjeta za antikvitete.

Dječak, koji je kao devetogodišnjak postao egipatski faraon i vladao devet godina do svoje smrti, nalazi se u fokusu ove izložbe. Posjetitelji će također moći vidjeti arhivirane materijale koji se odnose na otkriće njegove grobnice u Dolini kraljeva 1922. godine zahvaljujući arheologu Howardu Carteru.

Tutankamonova mumija je početkom mjeseca postavljena u njegovoj grobnici kako bi posjetitelji imali priliku vidjeti lice mladog faraona.

Posjetitelji izložbe u Velikoj Britaniji moći će vidjeti ukupno 130 predmeta, starih 3.000 godina, uključujući i 50 predmeta iz kraljevske grobnice poput Tutankamonove zlatne krune.

Vezani članci