Putovanja
7

Najveći muzej mozaika u svijetu posjetilo 550.000 turista

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Najveći muzej mozaika u svijetu Zeugma, koji se nalazi u gradu Gaziantepu na jugoistoku Turske, u tri godine je posjetilo 550.000 osoba.

Otvaranje muzeja je upriličeno 2011. godine. Preuzimajući titulu "najveći muzej mozaika na svijetu" od muzeja Bardo u Tunisu, Zeugma muzej mozaika nalazi se na prvom mjestu u svijetu sa površinom od 30 hiljada kvadratnih metara. Privlači pažnju kako domaćih tako i stranih turista.

U muzeju su smještena umjetnička djela, cigančica, skulptura Marsa, česme iz rimskog perioda...

Pomoćnica direktora muzeja Gaziantep Emine Ozturk kazala je za AA da muzej mozaika Zeugma ima reputaciju poznatog muzeja u svijetu i zbog mozaika koji se proteže na 2.464 kvadratna metra.

Slike sa mozaika u muzeju je moguće dobiti u trodimenzionalnom prikazu.

"Muzej mozaika privlači pažnju osoba iz cijelog svijeta. Zbog toga je muzej važan turistički adut ovoga grada i zemlje", pojasnila je Ozturk.

Kako je kazala, veliki dio turista koji dolaze u Gaziantep posjeti i muzej.

"Do sada je muzej posjetilo oko 550.000 osoba. Broj turista, koji je prošle godine iznosio 175.000, ove godine je dosegao cifru od 200.000. Pretpostavljamo da ćemo ove godine oboriti rekord po broju posjeta", pojasnila je Ozturk.

Sa arheološkim iskopavanjima na lokalitetu nekadašnje Zeugme počelo se dave 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama izloženi su u muzeju od 2011. godine. Mozaici su u antičkom dobu, između ostalog, korišteni i kao pločnici kojima bi se ukrašavali grbavi gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana.

Nalazišta u Zeugmi su uveliko doprinijeli i turizmu u Gaziantepu, jer mozaici, freske i ikone privlače posjetioce. Unutar muzeja, posjetioci su u prilici vidjeti nekoliko fascinantnih mozaika, među kojima se ističu "Posejdon", "Cigančica" i "Dioniz".

Najpoznatiji među njima postao je mozaik "Cigančice". Jedinstvena karakteristika ovog mozaika je da njene oči prate posmatrača u svakom smjeru, zahvaljujući specijalnoj tehnici njegove izrade, koja je učinila i njene oči mnogo realističnijim.

"Cigančica" se čuva u odvojenoj, zamračenoj prostoriji muzeja, a posjetiocima nije dozvoljeno da je fotografiraju korištenjem blica na fotoaparatima. Neki od mozaika u muzeju su pak nepotpuni, zbog pljački i trgovine ovim umjetninama. Zeugma je 2012. godine uvrštena na prelaznu Listu kulturnog naslijeđa UNESCO-a.

Sve do kraja drugog stoljeća nove ere, Zeugma je bio granični gradić, sve dok Rimljani nisu prešli Eufrat. Ponovo je naseljen i pokršten u IV stoljeću nove ere. Prema saznanjima iz antičkih izvora, u poznijem periodu, Zeugma je bio episkopski centar.