Skupoća uprkos recesiji
0

Najskuplji hoteli u Moskvi, Abu Dhabiju i New Yorku

Sarajevo-x.com
Moskva
Moskva
Trebate hotelsku sobu? Onda svakako ne idite u Moskvu jer su u tom gradu u toku prošle godine zabilježene najvrtoglavije cijene soba.

Ispitivanje tržišta o kojem piše Telegraph pokazalo je da je, uprkos recesiji, u glavnom gradu Rusije cijena jedne sobe u prosjeku bila 420 dolara za noć.

Odlučite li se za posjetu Abu Dhabiju, razvijenom glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, znajte da se on nalazi na drugom mjestu po skupoći, te se sobe u hotelima kreću u prosjeku oko 350 dolara za noć.

New York City, grad poznat po visokim građevinama luksuznih hotela, na trećem je mjestu liste, a čak i sa padom cijena u većini hotela na Manhattanu, prošle godine je spavanje na "velikoj jabuci" koštalo 320 dolara.

Istraživanje cijena provela je grupacija Hogg Robinson, te ustanovila da su u većini velikih gradova cijene hotelskih soba u 2009. pale. Kako ljudi rjeđe odlaze na odmore, a firme smanjuju troškove poslovnih putovanja, mnogi hoteli nude popuste.

Među deset najskupljih gradova našli su se i Pariz, gdje spavanje košta 320 dolara za noć, što je isto kao i 2008., Mahama (Bahrein) na petom mjestu, Milan, Ženeva i Kopenhagen, a tu je i Washington sa cijenom sobe od 285 dolara. Deseta na listi je Atina.