Prepuni ruševina
0

Najsablasniji napušteni gradovi na svijetu

Klix.ba
Bezid u Rumuniji
Na svijetu ne postoji ništa sablasnije od potpuno napuštenog grada. Bez obzira na to jesu li u pitanju prirodne katastrofe ili ekonomski problemi, nekada se cijele zajednice odluče da napuste neka područja. Iza njih ostaju gradovi duhova, prepuni ruševnih građevina koje stoje kao spomenik ljudima koji su ih nekada nazivali domom.

Bezid u Rumuniji je poplavljen nakon katastrofe na obližnjoj brani. Nakon poplave je bio vidljiv samo zvonik crkve.

Početkom 20. stoljeća Namibiju je potresala dijamantska groznica. Kolmanskop, koji je osnovan 1908. godine, je do 1910. godine imao bolnicu, školu i kasino. Međutim, nakon kraja Prvog svjetskog rata prodaja dijamanata je opala, a grad je prepušten pustinji.

Oradour-sur-Glane u Francuskoj je uništen 1944. godine, kada su vojnici njemačkog Waffen SS-a, borbenog ogranka nacističke organizacije Schutzstaffel, masakrirali njegovih 642 stanovnika, uključujući 247 žena i 205 djece. Cijeli gradić je danas muzej.

Bodie, koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Californiji, je 1895. godine osnovala grupa lovaca na zlato. Tokom kasnih 1870-ih godina, grad je bio treći po veličini u Californiji. Međutim, stanovnici su uskoro počeli odlaziti iz grada. Od 1962. godine grad predstavlja muzej.

Agdam u Azerbejdžanu su prije 20 godina zauzele snage samoproglašene Republike Nagorno-Karabakh, koja je tokom 1990-ih godina pokušala da se otcijepi od Azerbejdžana. Tada je iz grada iseljeno blizu 40.000 stanovnika.

Grad Sanzhi na Tajvanu se počeo graditi krajem 1970-ih godina, ali je projekt zbog ekonomskih gubitaka zaustavljen 1980. godine. Cijeli grad je sravnjen sa zemljom između 2008. i 2010. godine.

Dallol u Etiopiji je bio zajednica okupljena oko rudnika soli. Napušten je 1960-ih godina. Ovo mjesto drži rekord za najveću prosječnu godišnju temperaturu za neko naseljeno mjesto na zemlji. Od 1960. do 1966. godine prosječna godišnja temperatura je iznosila 35 stepeni celzija.

Varosha na Sjevernom Kipru je ranih 1970-ih godina bila jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Međutim, nakon turske invazije 1974. godine, armija je blokirala i iselila cijeli grad.

U turskom Kayaköyju je do 1923. godine živjelo nekoliko hiljada kršćana koji su govorili grčki jezik. Gradić je napušten nakon razmjene stanovništva između Turske i Grčke. Čitavo mjesto je danas muzej.