Putovanja
0

Najpoznatija zgrada Belgije proslavlja 50 godina

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Belgija proslavlja pedesetu godišnjicu od nastanka čuda moderne arhitekture, zgrade pod nazivom Atomium.

Atomium je sagrađen 1958. godine na svjetskom sajmu u Briselu. Strukturu zgrade čini devet gigantskih aluminijumskih sfera povezanih čeličnim cijevima.

“Naučnofantastični” dizajn predstavlja atom uvećan 165 milijardi puta. Originalno je konstrukcija bila zamišljena kao privremena atrakcija da bi vremenom Atomium postao jedan od simbola glavnog grada Belgije.

Belgija će proslaviti godišnjicu sa vatrometima, koncertima, izložbama, a organizovat će i prikazivanje klasičnih filmova iz pedesetih godina, kao što su “Vertigo” Alfreda Hitchcocka i “Breathless” Jean-Luc Godarda.

Svjetski sajam je 1958. godine tokom šest mjeseci privukao 42 miliona posjetilaca, uključujući i predsjednika Dwighta D. Eisenhowera, francuskog generala i predsjednika Charlesa de Gaullea, zajedno sa filmskim zvijezdama Sophijom Loren, Jane Mansfield i Audrey Hepburn.

Broj posjetilaca u 2000-toj se drastično umanjio i pao na 120.000, da bi u 2006. Atomiun povratio raniju popularnost. Nakon dvije godine i 43 miliona dolara vrijednih “kozmetičkih” korekcija, ovo zdanje je privuklo oko million posjetilaca u period od 18 mjeseci, objavljuje američki portal Yahoo!.

U Atomiumu se od pedesetih godina nalazi trajna postavka, organizuju se privremene umjetničke izložbe. Restoran se također nalazi u ovoj čuvenoj građevini, i to u sferi visokoj oko 100 metara.