Putovanja
33

Najljepši vrtovi: Od kaktusa u američkoj pustinji do mahovina u japanskim hramovima

Klix.ba
Vrtovi Dubija u Arapskim Emiratima
Vrtovi Dubija u Arapskim Emiratima
Većina nas zamišlja da se prelijepi vrtovi sastoje od polja cvijeća, uređenih travnjaka i ponekog drveta. Međutim, širom svijeta postoje zbirke cvjetne flore i faune koje se smatraju vrtovima. U nekim, biljke su došle u drugi plan u odnosu na arhitekturu, poput fondane Villa d'Este u Tivoliju, Italija.

Zaista, mnoge zemlje imaju različite ideje i shvatanja šta su to vrtovi, a u nastavku vam donosimo samo nekoliko mjesta koja možete posjetiti.

Keukenhof je najveći vrt na svijetu i zasigurno jedan od najljepših. Sadrži više od sedam miliona tulipana, narcisa i zumbula, koji su zasađeni na zemljištu površine od oko 32 hektara. Dok uživate u šetnji vrtom, na raspolaganju su vam aranžeri koji vam daju savjete u vezi s gajenjem cveća. U sklopu vrta nalaze se brojni restorani i kafići, a također imate mogućnost da iznajmite bicikl ili se provozate brodom.

U tropskoj botaničkoj bašti na Tajandu se nalazi najbolji izbor orhideja na Tajlandu. U ovom raju na zemlji danas se nalazi mnoštvo divnih vrtova, najveći izbor sorti palma i cikada na svijetu, kao i najbolji izbor orhideja na Tajlandu.

Vrtovi Butchart nalaze se u Kanadi i predstavljaju rajsko mjestu u ovom dijelu. Nalaze se u privatnom vlasništvu porodice Butcharts i prostiru se na 22 hektara zemljišta. Početkom 20. stoljeća porodica Butcharts ovde je osnovala cementaru, ali supruga gospodina Butchartsa na tom mjestu je željela baštu, pa je prvo napravila japanski vrt, zatim italijanski, pa su tako nastale i druge tematske bašte koje su postale svjetska atrakcija.

U tropskoj botaničkoj bašti Fairchild na Floridi moguće je vidjeti zaista mnogo vrsta tropskih biljaka različitog porijekla: iz južne Floride, s Karipskih ostrva, Okeanije, tropskog pojasa Afrike i s Madagaskara. Bašta je također vodeći centar za proučavanje palminog drveća koji radi već 70 godina.