Putovanja
0

Najgori aerodromi na svijetu

Sarajevo-x.com
Mrzite putovati avionom? Niste sami! No, pretrpani avioni sa lošom uslugom nisu jedini problem. Noćna mora za mnoge nastaje tek onda kada slete na aerodrom. Preduga čekanja, nehigijenski uvjeti i stalna opasnost koja vreba u i oko nekih aerodroma, putovanja pretvaraju u ružna iskustva. U novom izdanju magazina Foreign Policy, redakcija je sačinila listu najgorih aerodroma na koje ne želite sletjeti.

Međunarodni aerodrom Léopold Sédar Senghor, Dakar Senegal

Najgore na ovom aerodromu jeste što najviše podsjeća na čekaonice u kojima nema mjesta za sjedenje što duga čekanja može učiniti nesnošljivima. Ukoliko se suviše dugo zadržite na jednom mjestu, obezbjeđenje aerodroma će vam dati prijateljski savjet da promijenite lokaciju čekanja jer djelujete suviše sumnjivo?! Najbolji savjet je da budete u stalnom pokretu u maloj prostoriji koja se zove aerodrom jer nećete imati mira od uličnih trgovaca koji vam žele prodati nešto jer misle da ste turista koji ima mnogo novca. Senegalska vlada izdvojila je određenu svotu novca koju je uložila u izgradnju novog aerodroma koji treba biti otvoren 2010. godine.

Međunarodni aerodrom Indira Gandhi, New Delhi, Indija

Iako je u posljednjim godinama u Indiji izgrađeno mnoštvo modernih i impozantnih aerodroma, Međunarodni aerodrom Indira Gandhi nije uspio iskoristiti ekonomsku ekspanziju u zemlji. Putnici su u više navrata u stručnim časopisima za putovanje prijavljivali agresivno ponašanje aerodromskog osoblja, opće nehigijenske uvjete i opću neorganizaciju. Kada je bezbjednost u pitanju, ovaj aerodrom se ne nalazi na vrhu najsigurnijih aerodroma. Naime, 1999. godine otet je jedan putnički avion, a 2004. godine ubijen je turista iz Australije, a ubica je bio taksista koji je radio na aerodromu na dočeku putnika. Skandal koji se veže uz ovaj aerodrom jeste i medijska bura iz 2005. godine nakon što je prijavljeno prikazivanje pornografskih filmova na televizijama na aerodromu.

Međunarodni aerodrom Baghdad, Baghdad, Irak

Najgora karakteristika ovog aerodroma jeste što se nalazi u ratnoj zoni. Nezavidno iskustvo bagdadskog aerodroma počinje čak i prije nego sletite na tlo. Naime, slijetanje podsjeća na ratne uvjete i imate osjećaj kao da se nalazite u borbenom avionu usred napada neprijatelja. Agonija se nastavlja i kada napustite ovaj aerodrom jer put koji vodi do centra Baghdada poznat je i kao "put smrti“.

Međunarodni aerodrom Charles de Gaulle, Pariz, Francuska

U jednom gradu kao što je Pariz sramna je činjenica da postoji aerodrom kao što je Charles de Gaulle. Iako je jedan od najprometnijih aerodroma u Evropi, putnici ne trebaju očekivati osnovne higijenske uvjete niti bilo kakvu uslugu osoblja sa aerodroma. Zbog zastarjelosti i zaostalosti aerodroma, odgovorni su 2004. godine pokušali modernizirati terminal, ali je tokom radova došlo do kolapsa krova i tada su ubijena četiri putnika. Na ovaj aerodrom godišnje sleti, odnosno sa njega polijeće 57 miliona putnika, a u junu ove godine predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy proširio je njegove kapacitete što dozvoljava promet dodatnih 8 miliona putnika godišnje. No, stručnjaci smatraju da je proširenjem kapaciteta problem aerodroma postao samo veći.