AskMen
0

Najbolji svjetski gradovi za život danas

Sarajevo-x.com
Svaki grad ima svoje posebnosti, ali postoje oni u kojima vam se čini kao da ništa ne nedostaje za savršen život. Tekuća godina do sad je bila veoma teška, neki su izgubili posao i morali početi živjeti negdje drugo. Webzine AskMen zato je priredio listu od 29 gradova svijeta u kojima je novi život moguć za sve. Gradovi su birani prema rezultatima u osam kategorija kao što su troškovi života, ekonomska stabilnost, kultura, moda, zdravlje, mjesta za izlaske, sportska dešavanja ili zabava. Pogledajte koji su to gradovi.

1. Chicago

Grad koji nudi perfektan balans između kozmopolitskog i ugodnog života kombinujući sve kulture, zabavu i sofisticiranost renoviranih destinacija. Chicago nudi neodoljiv način života i brojne institucije kao što je Institut umjetnosti, Symphony Orchestra, Međunarodni filmski festival i sjajnu pozorišnu scenu uz popularne festivale jazza i bluesa. Čak 39% američkih komičara dolazi upravo odavde.

2. Barcelona

Stotinama godina glavni grad autonomne regije Cataluñe distancirao se od ostatka Španije kulturno, umjetnički, ali i jezički. Ovaj osjećaj odvojenosti dao je Barceloni šmek potpuno drugačiji od onoga kakav ima Madrid ili Sevilla. Geografski, Barcelona se nalazi bliže Evropi, te vas tamošnji stanovnici prvo pozdrave na katalonskom, a potom na engleskom i tek onda na španskom, ukoliko zaista moraju.

Grad goste dočekuje raširenih ruku. Blaga klima tokom cijele godine odlična je za život, a plaže, brodovi i ljetne bašte upotpunjuju doživljaj. Ipak, u pauzi se uvijek nađe vremena za gledanje neke od utakmica FC Barcelone koja se takmiči u prvoj španskoj ligi.

3. San Francisco

Neodoljivo dramatičan grad sa brdima i neboderima s kojih se mogu pratiti promjene boja na nebu. San Francusco ima 2.870 barova i neke od najboljih restorana u Sjevernoj Americi. Prema podacima, njegovi građani su najzdraviji u SAD-u. U okolini grada su brojni vinogradi odakle stižu neka od najboljih svjetskih vina. Na Forbesovoj listi ovaj američki grad našao se među deset "najpametnijih".

4. London

Engleski pjesnik i pisac Samuel Johnson rekao je da "kad je čovjek umoran od Londona, onda je umoran od života". Jedno je to od najinteresantnijih i najbogatijih mjesta na planeti Zemlji. Ovdje je bitno da imate posao kojim možete platiti sve troškove življenja jer je London jedan od tri najskuplja grada na svijetu. Ipak, brojne mogućnosti su ono što najviše privlači ljude da ovamo dođu. U Londonu se govori preko 300 jezika, te tako predstavlja svojevrsni mikrokosmos sa najboljom internacionalnom kuhinjom i kulturom. Sport, kupovina, teatar, muzika uživo, muzeji... sve što poželite ovdje možete naći.

5. Sydney

Lučki grad Sydney drugi je na svijetu po broju homoseksualaca koji tu žive. Također je poznat i po tome što vlasti izuzetno brinu za stanovništvo, obezbjeđujući im odličnu zdravstvenu zaštitu i prilično dobru socijalnu pomoć za nezaposlene. Ima 37 plaža, a većina ih je tek 30-tak minuta udaljena od centra grada. Kad je u pitanju moda, Sydney je rame uz rame sa Parizom i Milanom. Svako naselje ima svoj stil, a tamošnja kuhinja jedna je od najraznolikijih na svijetu.

Na listi su dalje:

6. New York 7. Berlin 8. Hong Kong 9. Kopenhagen 10. Pariz 11. Vankuver 12. Rim 13. Buenos Aires 14. Tokio 15. Toronto 16. Miami 17. Madrid 18. Beč 19. Los Angeles 20. Montreal 21. Panama 22. Portland 23. Lyon 24. Melbourne 25. Tel Aviv 26. Santiago 27. Cape Town 28. Hamburg 29. Edinburgh