Putovanja
0

Nacrti čuvenih svjetskih spomenika koji nikad nisu izgrađeni

Klix.ba
Eiffelov toranj, most Tower, sydneyska opera i Lincoln Memorial su neki od čuvenih spomenika bez kojih se gradovi, u kojima se nalaze, ne bi mogli zamislit. Međutim, tu su i odbačeni nacrti koji su gradovima mogli podariti sasvim drugačiji izgled.

Vincze Miklos sa portala iO9 otkrio je neke nevjerovatne odbačene nacrte važnih svjetskih građevina.

Jedan od najneobičnijih je rad arhitekte Johna Russella Popea iz 1912. godine, koji se ugledao na Grke i Egipćane te nacrtao piramidu kao prijedlog za Lincoln Memorial u Washingtonu.

Osamnaest godina ranije, veliki broj nacrta potencijalnog izgleda londonskog mosta Tower objavljen je u knjizi J. E. Tuita.

Među nacrtima nalaze se i tri rada Sir Josepha Bazalgettea, šefa komisije Odbora rada Metropolitana i arhitekte londonske kanalizacije. Sva tri su odbijena, jer su zahtijevali veliku spiralnu rampu koja bi trebala da omogući spuštanje saobraćaja pod razumnim uglom. Drugi nacrt, F. J. Palmera, imao je dvije pokretne platforme na svakom kraju mosta te fiksirani kolovoz.

Malo nakon izgradnje mosta, londonski arhitekti počeli su da rade na nacrtima za nešto što se trebalo zvati Veliki toranj Londona, koji se trebao izgraditi u Wembley Parku. Toranj je trebao da zasjeni tada izgrađeni Eiffelov toranj u Parizu, ali izgradnja ambiciozne osmougaone strukture obustavljena je zbog nedostatka novca. Izgrađen je samo prvi sprat.

Arhitekt Anatol Kagan učestvovao je 1957. u natječaju za nacrt sydneyske opere. Njegov rad je objavljen tek kasnije, na izložbi povodom 50. godišnjice natječaja.

Drugi nacrti koji nikada nisu izgrađeni uključuju kompleks masonskog hrama Waddyja B. Wooda iz 1922. i američki Capitol sa visokom kupolom Williama Thorntona iz 1797.