Putovanja
0

Nacionalni park Una zvanično u projektu WWF-a "Parkovi Dinarskog luka"

FENA
U Bihaću je potpisan sporazum o saradnji između jedne od najvećih nezavisnih svjetskih organizacija za zaštitu prirode WWF i Nacionalnog parka (NP) Una, čime će se taj Park zapravo zvanično uključiti u trogodišnji projekat "Parkovi Dinarskog luka".

WWF je taj projekat započeo prošle godine s ciljem okupljanja i umrežavanja ljudi, koji rade na zaštićenim područjima Dinarskog luka kroz niz konferencija, studijskih putovanja, radionica, treninga i ostalih interaktivnih aktivnosti.

"NP Una ovim dobija jednu referencu, u smislu da se izjednačava sa parkovima u regionu od Slovenije do Albanije, ali posebno imamo tu privilegiju da ovim sporazumom potpisujemo sporazum sa WWF-om jednom od najznačajnijih organizacija u svijetu, kad je u pitanju zaštita prirode", kazao je novinarima direktor JP NP Una, Amarildo Mulić.

Jedan od važnih ciljeva projekta je omogućiti razmjenu iskustva i obuku o procjeni dobrobiti zaštićenih područja, održivom turizmu koji doprinosi očuvanju prirode, prilagodbama na klimatske promjene i zaštićenim područjima u okviru Evropske unije (EU). U okviru projekta, održat će se niz radionica na kojima će se, uz primjenu metodologije za procjenu vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT), predstavnike nacionalnih i parkova prirode obučiti kako vrednovati vlastito zaštićeno područje.

Metodologija je dizajnirana kako bi institucijama za zaštitu prirode pomogla u prikupljanju i upoređivanju informacija o ukupnim dobrobitima od zaštićenih područja. Upravo o toj temi danas je održana i radionica u Bihaću. "Danas ćemo pokušati vidjeti koje su vrijednosti i dobrobiti od NP Una, koje Parku mogu pomoći u razvoju edukativnih programa, ali i budućem razvoju Plana upravljanja. Sem toga, želimo na nacionalnom nivou pokrenuti raspravu o održivom financiranju parkova u cijeloj regiji, među njima naravo i Une", kazala je predstavnica WWF-a Andrea Štefan.

Prisutnima su prezentirani potrebni uvjeti za dobivanje EUROPARC-ovog certifikata za održivi turizam. "Sljedeći korak nam je rad na certifikaciji za održivi turizam, u ovom mjesecu posjetit ćemo Francusku i vidjeti tri parka, koja su dobila certifikat", dodala je Štefan. Prema njenim riječima, NP Una ima velike šanse za dobijanje tog certifikata, prije svega zahvaljujući ljudskom potencijalu, jer ima ljude dobre volje i ljude sa znanjem.

Međutim, kako je dodala, za to je potrebno vrijeme i još dosta toga uraditi, prije svega razviti Strategiju turizma sa principima, koji su u skladu sa očuvanjem prirode.