Putovanja
0

Nabari: Rodno mjesto nindža ratnika preživljava od obuke turista

Klix.ba
Turisti u Nabariju, rodnom mjestu japanskih nindža ratnika, mogu na svojoj koži osjetiti kako je izgledao trening ovih nemilosrdnih feudalnih plaćenika.

Penjanje uz zidove, bacanje shurikena i hodanje po vodi samo su neke od vještina koje su ovi ratnici izučavali u borbi protiv samuraja. Kakve koristi od njih imaju današnji turisti je već druga priča.

Ipak, posjetioci Nabarija i susjednog grada Iga marljivo izučavaju ove vještine, koje stanovnici koriste kako bi privukli turiste i pojačali lokalnu ekonomiju.

Nindže su svoj procvat imali u 15. stoljeću, kao tajni agenti specijalizirani za nekonvencionalno ratovanje pomoću špijunaže, infiltracije, sabotaža i atentata.

Šest stoljeća kasnije, njihove vještine se koriste kako bi pojačale klonulu ekonomiju ove oblasti. Posjetioci mogu platiti za turneju kroz treninge nindži, u okviru koje će učiti kako se popet uz zid, bacati shurikene i prelaziti rijeke ili kotline pomoću užadi.

Turisti, koji uspješno prođu kroz ovu obuku, dobit će i certifikate. Nakon toga mogu posjetiti Igu, grad udaljen sat vremena vožnje i pogledati muzejsku postavku o nindžama. Druge atrakcije Ige uključuju oltar posvećen prekidima nesretnih ljubavnih veza, bijeli zamak Iga Ueno i brojne trgovine sa tradicionalnim lokalnim specijalitetima.

Iga i Nabari poznati su kao kolijevka nindži, budući da su u toj oblasti, početkom 15. stoljeća, trenirani prvi ratnici. Planinsko okruženje oblasti pomoglo je širenju vela misterije oko ovih ratnika koji su pripadali Iga ili Koga klanu. Muškarci iz Ige bili su posebno poznati po svojoj neustrašivosti i smrtonosnim vještinama.

Poput samuraja, nindže su uglavnom rođeni u svojoj profesiji, a vještine su izučavali dok su rasli. Uz borilačke vještine, mladi nindže učili su i tehnike preživljavanja, izviđanja, trovanja, medicine, strategije i sl.

Nisu uvijek radili sami, nekada su se angažovali i čitavi timovi kako bi formirali ljudsku platformu za uspinjanje uz visoke zidove. Oblačili su se identično kako bi zbunili protivnike.

Nindže su bili veoma duhovni i vjerovali su u lični snagu te u božanstvo Kamija i duha Tengua, za kojeg se priča da obitava u japanskim šumama.