Putovanja
213

Na najvišem vrhu Biokova 25 sarajevskih planinara

FENA
Ljubitelji prirode iz Sarajeva, njih 26, su u organizaciji Planinarsko-smučarskog društva "Energoinvest" pohodili dalmatinsku planinu Biokovo popevši se na najviši vrh Sveti Jure na 1.762 metra nadmorske visine. S najvišeg vrha Biokova, koji je ujedno i treći najviši planinski vrh Hrvatske, pruža se pogled na Makarsko primorje, otoke i Zabiokovlje.

Prvog dana proteklog vikenda sarajevski planinari su po dolasku u Makarsku započeli pješačenje pravcem Veliko Brdo - Baškovići-Miletin bor-Skaline - Borovac – Mali Šibenik – Veliki Šibenik- Borovac- Baškovića staje i stigli do planinarske kuće "Slobodan Ravlić" na Lokvi, gdje su ih dočekali čuveni alpinist, spasavalac i himalajac, Drago Erceg i Jure Gudelj.

"Tokom uspona bili smo očarani Skalinama, pogledom na Jadran s Malog Šibenika, mirisom dalmatinskog crnog bora, a posebno oduševljenje bio je susret s divokozama", kaže za Fenu visokogorka, planinarska instruktorka i vodič pohoda na Biokovo, Hasna Smječanin.

Nakon subotnjeg večernjeg druženja s domaćinima iz planinarskog društva Biokovo iz Makarske, i noćenja u planinarskoj kući na Lokvama, 25 sarajevskih planinara, su se u nedjelu popeli do Svetog Jure, koji zbog nadmorske visine i razmeđa mediteranske i kontinentalne klime, s prosječnom godišnjom temperaturom od 4 °C, predstavlja jednu od najhladnijih tačaka Hrvatske, gdje se snijeg zadržava veći dio godine.

Biokovo "niče" od obale mora blagim padinama 200-300 metara nadmorske visine, a onda počinju litice od kojih su neke visoke i po 1.000 metara. Biokovo je kraška planina u sastavu Dinarskog gorja. Obiluje brojnim jamama, škrapama i visokim liticama, endemičnim biljnim i životinjskim vrstama. Zbog toga ima status parka prirode.