Putovanja
0

Mostar na popisu najboljih evropskih destinacija

Sarajevo-x.com
Mostar
Mostar
Grad na Neretvi našao se na popisu najboljih evropskih destinacija popularnog američkog radio i TV voditelja Ricka Stevesa, koji je autor mnogih vodiča za putovanja. Za Stevesa kažu da poznaje Evropu kao njegova leđa njegov ruksak.

O Mostaru je napisao: "Petnaest godina nakon što je završen rat najprivlačniji bh. grad, Mostar, ponovo je vrijedna i isplativa destinacija. Uprkos ožiljcima rata, izgorjelim zgradama i rupama od metaka koje su posvuda, Stari grad je u velikoj mjeri restauriran.

Stari most, izgrađen u 16. stoljeću za vrijeme osmanske vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog simbol je mostarskog preporoda. Grad polako prevladava nasljeđe brutalnog rata koji je završio u 1995. godini."

Na listi su se uz Mostar našli i Hallstatt (Austrija), Hydra (Grčka), The Cotswolds (Engleska), Istanbul (Turska), Vernazza (Italija), Tallinn (Estonija), pariška ulica Rue Cler, Baden-Baden (Njemačka), Dingle Peninsula (Irska), Firenza (Italija), Gimmelwald (Švicarska), Blackpool (Engleska), Prag (Češka), Ærø (Danska), Algarve (Portugal), Bruges (Belgija), Venezia (Italija).