Putovanja
102

Moskva proglašena najgorim gradom za turiste

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Na TripAdvisoru, jednom od najpoznatijih svjetskih web-vodiča za putovanja, objavljena je anketa na kojoj su posjetitelji mogli glasati o najboljim i najgorim gradovima za turiste.

Iako ima bogatu historiju i dominantnu ulogu u svjetskoj politici, Moskva je ipak proglašena za najgori grad za posjete.

Ruski glavni grad je dobio ovu titulu zbog toga što su stanovnici neljubazni, hoteli neuredni, nedostaje šoping centara, a pored svega toga cijene su nevjerovatno visoke, istakli su u zamjerkama njegovi posjetitelji.

Prema godišnjem istraživanju TripAdvisora u kojem je ispitano više od 54.000 putnika koji su posjetili 37 urbanih turističkih destinacija širom svijeta, Moskva se našla na posljednjem mjestu pobijedivši u pet kategorija.

Također, za kategoriju "najbolji ukupni doživljaj" Moskva se našla na trećem mjestu s kraja liste, na pretposljednjem za gostoprimstvo, gastro ponudu i šoping, a ubjedljivo posljednje mjesto zauzela je za za taksi usluge i vozače, vrijednosti novca i hotele.

Među najgorima su se našli i Mumbai i Punta Cana, a među najboljima Tokio, New York, Barcelona, Istanbul, Prag, Beč, Berlin, Rim, Pariz...